Cele mai inovatoare companii din lume

Autor: Bogdan Angheluţă, Florin Casota Postat la 26 noiembrie 2015 968 afişări

Inovaţia este misterioasă. Inovaţia este complexă. Ea face parte din natura umană, este la fel de naturală ca râsul. Încă din antichitate, omul a încercat să inoveze să-şi îmbunătăţească viaţa şi a semenilor lui, fie că a făcut asta în fuga după profit sau din dorinţa de a face bine, asta variază de la caz la caz.

Cele mai inovatoare companii din lume

Cele mai inovatoare companii, conform PWC

În ultimii cinci ani, prin intermediul sondajului Global Innovation 1000, PwC a stabilit clasamentul celor mai inovatoare companii din lume. Din 2010 până astăzi, Apple a deţinut prima poziţie.  Podiumul de anul acesta este completat de Google şi de Tesla Motors, în vreme ce majoritatea companiilor şi-au păstrat poziţia în top 10 faţă de anul trecut, mai puţin Amazon şi Tesla, care au făcut schimb de locuri.

Deşi Volkswagen nu se află în top 10 al celor mai inovatoare companii din lume, potrivit sondajului Global Innovation 1000, compania germană a cheltuit cei mai mulţi bani pe cercetare şi dezvoltare. Grupul german a cheltuit 15,3 miliarde de dolari, în timp ce Samsung a investit 14,1 miliarde, iar Intel 11,5 miliarde de dolari. Apple, cea mai inovatoare companie, a alocat doar 6 miliarde de dolari pentru cercetare şi dezvoltare.

După Apple, Google şi Tesla, următoarele locuri în clasamentul celor de la PWC sunt ocupate de Samsung, Amazon, 3M, General Electric, Microsoft, IBM şi Toyota.

Cele mai inovatoare companii din lume, conform Forbes

Pentru a realiza un clasament cât mai corect din punct de vedere tehnic, cei de la Forbes s-au bazat pe abilitatea investitorilor de a identifica firmele de la care se aşteaptă inovaţie atât acum, cât şi în viitorul apropiat. Pentru a fi incluse în clasamentul Forbes, companiile trebuie să fie listate de cel puţin 7 ani şi să aibă o capitalizare de piaţă de cel puţin zece miliarde de dolari; au fost incluse doar companii din industrii cunoscute pentru inovare, astfel că instituţiile financiare au fost din start eliminate. La fel a fost şi cazul companiilor din petrol sau energie, a căror valoare de piaţă este legată în mod direct de valoarea activelor deţinute. Un alt criteriu este modul în care companiile investesc în cercetare şi dezvoltare, excluzându-le pe acelea în cadrul cărora aceste investiţii nu pot fi măsurabile.

În urma cercetărilor realizate de Forbes, aceştia au numit Tesla ca fiind cea mai inovatoare companie din lume. Compania fondată de Elon Musk, Jeffrey Straubel şi Marc Tarpenning în 2003 a ajuns în 2014 la vânzări de 3,2 miliarde de dolari şi la peste 10.000 de angajaţi. Primul autoturism electric dezvoltat de Tesla, modelul Roadster, a fost pus în vânzare în anul 2008.

Pe următoarele locuri în lista Forbes a celor mai inovatoare companii din lume se situează Salesforce.com, Alexion Pharmaceuticals, Regeneron Pharmaceuticals, ARM Holdings, Unilever Indonesia, Incyte, Amazon, Under Armour şi BioMarin Pharmaceuticals.

Este fascinant să te gândeşti la inovaţie şi la felul cum invenţiile au schimbat de-a lungul timpului istoria; cât de diferit ar fi arătat prezentul dacă anumite invenţii nu ar fi apărut la timpul potrivit.

„Este remarcabil să te gândeşti că în urmă cu doar 200 de ani, aceasta era realitatea luminii artificiale: dacă stră-stră-străbunicul tău ar fi vrut să citească această carte după lăsarea întunericului, un lucrător amărât era nevoit să se târască ore întregi prin capul unei balene moarte (n.red. în secolul XVIII se folosea uleiul de caşalot pentru producerea de lumânări)”, scrie Steven Johnson în cartea sa „Cum am ajuns aici. Şase inovaţii care au făcut lumea modernă“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cele-mai-inovatoare-companii-din-lume-14899332
14899332
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.