Cele mai inovatoare companii din lume

Autor: Bogdan Angheluţă, Florin Casota Postat la 26 noiembrie 2015 968 afişări

Inovaţia este misterioasă. Inovaţia este complexă. Ea face parte din natura umană, este la fel de naturală ca râsul. Încă din antichitate, omul a încercat să inoveze să-şi îmbunătăţească viaţa şi a semenilor lui, fie că a făcut asta în fuga după profit sau din dorinţa de a face bine, asta variază de la caz la caz.

Cele mai inovatoare companii din lume

Cele mai inovatoare companii, conform Fast Company

„Pentru construirea primului brand dezvoltat integral pe internet“ - acesta este argumentul celor de la fastcompany.com pentru desemnarea Warby Parker drept cea mai inovatoare companie din lume în 2015. În ultimii cinci ani, numeroase start-up-uri de e-commerce au încercat să îşi facă loc pe piaţă, printre ele aflându-se şi nume mari precum Groupon, însă majoritatea nu au reuşit să îşi construiască o bază solidă de clienţi.

Astfel, se întreabă cei de la fastcompany.com, cum a reuşit Warby Parker să ajungă la venituri de peste 100 de milioane de dolari în doar câţiva ani? Răspunsul stă în modul cum fondatorii au transformat o nişă online într-o reţea de magazine în Statele Unite. „Singurul produs pe care îl vindem acum sunt ochelarii, dar ne dorim să aducem multe alte lucruri noi pe termen mediu şi lung“, spune Neil Blumenthal, CEO al Warby Parker.

Următoarele companii din clasamentul fastcompany.com sunt Apple, Alibaba, Google, Instagram, Color of change, HBO, Virgin America, Indigo şi Slack.

Cele mai inovatoare companii, conform Bloomberg

Cel mai bun antidot pentru stagnare este inovaţia, prin crearea de produse şi servicii care îmbunătăţesc viaţa oamenilor. Fiecare ţară vrea să-şi dezvolte propria cultură de inovaţie, precum americanii cu Silicon Valley, dar acest lucru nu este uşor, notează raportul de inovaţie al celor de la Bloomberg.

Publicaţia americană nu s-a concentrat asupra companiilor, ci asupra statelor din care acestea provin, realizând o listă a celor mai inovatoare ţări din lume.

La capitolul cercetare şi dezvoltare, Coreea de Sud se situează pe primul loc prin Samsung, care a cheltuit 14 miliarde de dolari pe cercetare. Topul este completat de Israel, Finlanda, Suedia şi Japonia.

Inovarea în manufactură este condusă de Elveţia, unde se află companii farmaceutice precum Novartis şi Hoffmann-La Roche. China se află doar pe locul 41 în acest clasament deoarece, deşi sectorul manufacturier chinez este uriaş, China produce în principal obiecte low-tech. Podiumul este completat de Irlanda şi Singapore, urmate de Germania şi Austria.

În Finlanda lucrează cei mai mulţi oameni în cercetare şi dezvoltare. După eşecul Nokia în domeniul telefoanelor mobile, finlandezii şi-au diversificat portofoliul, iar inginerii s-au împărţit în mai multe domenii. Cel mai în vogă domeniu în momentul de faţă este sectorul de gaming. Ţări mici şi prospere precum Islanda, Danemarca, Israel şi Singapore completează topul.

Cele mai multe brevete de invenţie au fost înregistrate în Coreea de Sud, datorită Samsung, urmată de alte două ţari asiatice, Japonia şi China. Pe locul patru se află Statele Unite, iar pe locul cinci Germania. România se află pe locul 37, indicii cei mai importanţi fiind numărul de brevete şi manufactura. Bulgaria ocupă locul 39, Ungaria locul 32, iar Ucraina şi Serbia locurile 33 şi 40.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cele-mai-inovatoare-companii-din-lume-14899332
14899332
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.