Cel mai mare petrolist independent

Postat la 12 august 2008 761 afişări

Liberalizarea pietei petrolului la inceputul lui 2007 a dus afacerile unui trader de produse petroliere direct in top zece al companiilor de profil cu activitate la noi, dupa Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL. Intrarea in top imediat dupa aceste companii face din Oscar Downstream cea mai mare companie petroliera din Romania neafiliata unui nume international.

Lui Alin Niculae i se pare prea devreme sa estimeze cum va fi afacerea Oscar Downstream dupa 2010. Deocamdata, isi bazeaza previziunile pe cresterea pietei si a consumului: “Previziunea noastra se bazeaza pe cresterea consumului. In ultimii doi ani, cresterea a fost de 6-7%, iar pentru urmatorii doi ani urmeaza o crestere naturala de cel putin tot atat”. O crestere de 6-7% din piata de carburanti, estimata la 6,8-7 miliarde de euro in acest an, inseamna o evolutie de jumatate de miliard de euro anual, din care Oscar Downstream vrea sa ia “cat mai mult”.

Cresterea va veni insa nu numai dinspre produsele “albe” (benzina, motorina), ci si dinspre GPL (gaz petrolier lichefiat), un segment pe care Alin Niculae l-a si inclus in dezvoltarea afacerii in 2009, urmand sa comercializeze si GPL. Motivatia vine tot din consumul in crestere: “Piata de GPL este o piata buna, care a fost provocata si acum e intr-o crestere mult mai rapida decat produsele albe”. Alin Niculae se gandeste si la bitum, o piata de asemenea in plina dezvoltare pe care ar vrea sa intre tot din 2009.

Explicatia pentru salturile cifrei de afaceri a Oscar Downstream din 2007 incoace sta, conform lui Alin Niculae, in liberalizarea pietei petrolului de la 1 ianuarie 2007: “Liberalizarea pietei petroliere ne-a declarat independenta, deoarece am devenit importatori si am iesit de sub dependenta rafinariilor locale” - dependenta care tinuse in frau evolutia companiei inainte de 2007.

Primul an dupa aderarea la Uniunea Europeana si liberalizarea pietei petrolului a adus intr-adevar o crestere importanta pentru mai multe companii romanesti de trading sau de intermediere de produse petroliere. Andrei Chirilescu, directorul general adjunct al Lukoil Romania, spune ca 2007 a fost un an in care Litasco, compania de trading a Lukoil, a avut cea mai buna crestere dintre toate diviziile, de aproximativ 30%. In Romania sunt prezente si alte filiale ale traderilor internationali, precum Glencore, Trafigura, Vitol sau Kronos.

 

Firmele de trading care actioneaza in Romania ca filiale ale companiilor-mama reprezinta insa o cota destul de mica din piata, cele mai mari volume fiind coordonate de companiile de trading ale numelor mari din piata, precum Petrom, Rompetrol sau Lukoil.

Acestea reprezinta si principala concurenta a Oscar Downstream. Cum s-a diferentiat deci firma lui Niculae de multele companii de trading care incercau sa faca afaceri de profil la inceputul anilor 2000?

“Oscar a fost, la inceput, in anul 2001, Oscar Drinks”, incepe Niculae. Afacerea cu productia de bauturi alcoolice a inceput dupa ce dezvoltase proiecte in mai multe domenii, in special in constructii, constructiile fiind principala ocupatie pentru familia lui, tatal si bunicul lucrand in Arcom si ACM4. “Am facut niste proiecte inainte de 2000, dar inca mai am o serie de afaceri in imobiliare: am construit pentru inchiriere doua cladiri de birouri in zone centrale din Bucuresti, pentru a nu rupe chiar de tot traditia familiei”, glumeste omul de afaceri, care a decis la inceputul anilor 2000 sa intre in afaceri cu alcool.

“Oscar Drinks producea si distribuia bauturi alcoolice si ajunsese la 35 de branduri, cand am decis sa renunt la aceasta afacere din cauza pietei negre din domeniu si sa ma reprofilez”, spune Alin Niculae. Majoritatea brandurilor dezvoltate de Oscar Drinks au fost cedate catre producatorul de profil Dumalex, care pastreaza si acum in portofoliul de produse bautura Oscar. Alin Niculae admite ca nu a iesit in castig cu Oscar Drinks: “Am pierdut 2 milioane de dolari, dar cred ca iesirea de pe pe piata de productie de alcool a fost una dintre cele mai bune afaceri pe care le-am facut”.

Iesirea din piata de alcool a coincis cu o creanta pe care Alin Niculae a trebuit sa o recupereze de la o companie. “Avand disponibili niste bani, a inceput sa ma intereseze petrolul si am inceput sa acumulez informatii despre acest domeniu, care din 2003 incoace se curata continuu de piata neagra”. L-au mai atras insa si alte doua lucruri: faptul ca afacerile cu petrol sunt mai mult orientate catre zona financiara si nu catre productie, dar si exigenta de aici.

“Spre deosebire de produse alcoolice, in piata petroliera gresesti o singura data, exact ca atunci cand pilotezi un avion - de aceea, piata petroliera este curata, pentru ca este foarte dura”, spune Alin Niculae. Inceperea afacerilor cu petrol a inceput prin colaborari cu fabricantii autohtoni de produse petroliere: “Am inceput cu vanzari en-gros, vanzand in general clientilor pe care ii gaseam”, spune Alin Niculae, admitand ca 2003-2004 a fost o perioada de tatonare pentru companie, cand a inceput sa formeze echipa si sa se gandeasca la o strategie de pozitionare in piata.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cel-mai-mare-petrolist-independent-2917346
2917346
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.