Cei care dicteaza cursul valutar

Autor: Ioana Ursu Postat la 08 aprilie 2008 584 afişări

Cosmar pentru cei care au un imprumut in valuta, galopul cursului de schimb e sursa de adrenalina pura pentru altii: operatiunile pe care le fac se pot traduce pentru bancheri in castiguri cu sase zerouri, dar si in pierderi de sute de mii de euro intr-o singura zi. Vremea castigurilor usoare s-a dus insa, iar meseria de dealer seamana tot mai mult cu un sport dur.

Cristian Sporis - Raiffeisen

Varsta: 32 de ani

Experienta: 10 ani

Cat poti pierde? “Daca pierzi 10.000-15.000 de euro, nu te nimeni, treci mai departe si faci profit in alta tranzactie. Depasirea limitelor impuse pentru pierdere poate insa sa aduca pentru un dealer ultima zi de lucru in banca: e un motiv suficient pentru a fi dat afara. Iar in dealing, daca ajungi sa iti dai demisia, pleci chiar in aceeasi zi, pentru ca o scurgere de informatii in acest joc cu multi bani poate costa foarte mult.”

Sorin Olaru - Millennium Bank

Varsta: 38 de ani

Experienta: 12 ani

Ce calitati are un dealer bun? “E cel care stie sa simta piata si nu are prea multe idei, dar o importanta mare o au si cunostintele tehnice si de macroeconomie. Trecand peste tentatia profitului imediat, un dealer bun este cel care reuseste sa vada piata in perspectiva si sa-i anticipeze miscarile. Desi treci ades prin perioade de frustrari si nici momentele de criza nu lipsesc, daca ai si un pic de inclinatie spre gambling, meseria poate fi tare frumoasa.”

Mihai Mandres - ING Bank Romania

Varsta: 41 de ani

Experienta: 14 ani

Cum arata un trader? “La prima vedere, in spatele unui metru patrat de ecrane sta un individ vesnic preocupat care, parca hipnotizat, dialogheaza din priviri cu cifrele afisate pe display-uri si interactioneaza cu o gramada de telefoane, microfoane si tastaturi, dupa o scenografie numai de el stiuta... Scopul final, indiferent de anvergura postului sau a organizatiei, este acela de a face bani pentru compania care i-a incredintat gestiunea cash flow-urilor.”

Luminita Runcan - Banca Transilvania

Varsta: 38 de ani

Experienta: 14 ani

E o lume a barbatilor? “A fost o vreme cand meseria de dealer era intr-adevar apanajul barbatilor, dar lucrurile s-au schimbat si in acest domeniu foarte mult. Daca prin anii 1995- 1997 in Romania puteai sa numeri fetele pe degete la intalnirile , acum suntem aproape echilibrati numeric. E o meserie complexa, dar extrem de incitanta, care iti aduce satisfactii zilnice. E una din meseriile in care nu exista monotonie.”

Paul Prodan - Credit Europe Bank

Varsta: 45 de ani

Experienta: 17 ani

Cat rezisti in meserie? “Pe piata din Romania, cam 10-15 ani; pe cele mature, unde si nivelul stresului e mai ridicat, mult mai putin. Apoi, daca nu exista o cariera in management, cei mai multi trec in vanzari, in analiza sau consultanta. Nu este insa o meserie din care sa iesi la pensie si, mai mult decat atat, noi suntem oamenii care traim zi de zi cu demisia pe masa.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
dealer,
broker,
bancher,
banci,
curs
/cover-story/cei-care-dicteaza-cursul-valutar-2531406
2531406
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.