Ce va face viitorul guvern cu criza?

Postat la 25 noiembrie 2008 23 afişări

Amenintarea crizei a transformat campania electorala dintr-o lupta obisnuita a promisiunilor vagi pe termen lung intr-un concurs de strategii anticriza cu bataie scurta. Cum toate sondajele spun ca niciun partid nu va putea guverna singur, intrebarea e daca aceste strategii, creionate de urgenta inainte de alegeri, se pot transforma suficient de repede in compromisul ideal al unui program capabil sa ofere sustinerea de care are nevoie acum economia.

PD-L, in ceea ce il priveste, accentueaza tocmai importanta cheltuielilor pentru infrastructura, cu precizarea insa ca va exploata o resursa pe care actuala guvernare n-a folosit-o suficient, anume cofinantarea cu fonduri europene. Programul mamut al liberal-democratilor, axat pe investitii de infrastructura de peste 18 miliarde de euro in urmatorii patru ani, sustine ferm incadrarea intr-un deficit bugetar sub 3% din PIB, ceea ce insa, cu toata finantarea europeana presupusa, va fi dificil de atins, mai ales ca nicaieri nu figureaza vreo prevedere despre vreo eventuala majorare de taxe sau impozite, in compensatie.

 

“Doua lucruri sunt esentiale in acest moment: sa tinem deficitul bugetar pe 2009 sub control - nici macar spre 3%, ci mai degraba cat se poate de mult spre 2% - si in al doilea rand sa directionam cheltuielile bugetare spre proiecte de inves­titii”, consi­dera Radu Craciun, director de investitii al Interamerican Pensii si seful Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari. Craciun adauga insa ca va exista, in opinia lui, o crestere de impozite anul viitor, “cel mai probabil a TVA” - mai ales daca, asa cum s-a pus problema in special in mediile analis­tilor straini, ar putea fi necesara o marire a cotei unice de impozitare. In opinia lui Craciun, “e important sa faci un mix bun intre cresterea de taxe, reducerea evaziunii fiscale si impozitarea unor noi categorii de venituri”. Pana acum, din firesti ratiuni elec­torale, singurul partid care a vorbit de vreo crestere de taxe a fost PSD si numai sub forma unei “suprataxe pentru averile mari” si a unei cresteri de TVA pentru produsele de lux.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/cover-story/ce-va-face-viitorul-guvern-cu-criza-3554527
3554527
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.