BM Storytellers - poveştile ultimilor zece ani spuse de Lorand Szarvadi, Mariana Gheorghe şi Dan Şucu

Autor: Iuliana Roibu Postat la 07 septembrie 2014 859 afişări

Orice manager sau antreprenor din România a învăţat cel puţin o lecţie de business în 2009. Ediţia a şasea a BM Storytellers spune trei dintre poveştile anului de debut al crizei, văzute de un CEO şi de doi antreprenori. Fiecare dintre cele trei poveşti are câte un cuvânt cheie: încredere, pierdere şi recalibrare, toate rezultate ale unui an plin de evenimente.

BM Storytellers - poveştile ultimilor zece ani spuse de Lorand Szarvadi, Mariana Gheorghe şi Dan Şucu

O altă copertă, „UltraFaliment“, analiza cauzele intrării în faliment a unuia dintre cei mai activi jucători de pe piaţa de electroretail, UltraPro Computers. În anul 2008, UltraPro ajunsese la afaceri de aproape 80 de milioane de euro, dar datoriile acumulate, de aproape 15 milioane de euro, au forţat compania spre insolvenţă şi apoi în dispariţia completă de pe piaţă. Cristian şi Alina Fughină, singurii proprietari ai afacerii, au fost şi cei consideraţi responsabili de eşecul acesteia, deoarece în ultimul an din viaţa companiei cei doi nu au mai fost activ implicaţi în management. În interiorul UltraPro, primele semne ale problemelor începuseră să se vadă încă de la finalul lui 2007, când soluţia adoptată de conducere pentru a oferi băncilor garanţii suplimentare pentru credite a fost creşterea stocurilor, chiar dacă perspectivele de creştere a vânzărilor erau slabe şi astfel s-au acumulat datorii. Unul dintre avocaţii intervievaţi pentru articolul cu UltraPro era avocatul Romeo Cosma, care spune că cele mai frecvente motive „pentru care o companie ajunge în insolvenţă sunt previzionarea greşită a afacerii, greşelile de management sau, în anumite cazuri, activitatea frauduloasă a administratorilor“. O altă problemă de care s-au lovit companiile în 2009 a fost că garanţiile oferite băncilor, în cea mai mare parte bunuri imobiliare, nu mai acopereau valoarea finanţării.

Un alt subiect de copertă şi de mare anvergură în 2009 a fost cazul lui Petru Prunea, brokerul care a construit SSIF Broker Cluj („Mărirea şi decăderea unui broker“). După 14 ani în care a condus cu mână de fier Broker Cluj, una dintre cele mai mari societăţi de brokeraj din România, Petru Prunea a părăsit piaţa de capital pe uşa din dos, după ce a primit din partea CNVM interdicţia de a mai desfăşura activităţi la bursă timp de cinci ani. Cum a ajuns Prunea, unul dintre personajele cu o contribuţie majoră la creşterea Bursei de la Bucureşti, persona non grata pe piaţa de capital? Broker Cluj a fost înfiinţată de Petru Prunea în 1993 şi a fost printre primele zece societăţi de valori mobiliare (SVM) autorizate în 1994, încă înainte de înfiinţarea BVB, iar dintre primele 12 companii ale căror acţiuni au fost tranzacţionate la Bursă, 11 au fost listate de Broker.

Printre companiile aduse de Broker pe piaţa de capital se numără Banca Transilvania şi Antibiotice Iaşi. „După câţiva ani am ajuns să listăm peste 50 de societăţi. Pe atunci nu erau prea multe tranzacţii la Bursă şi făceam bani din consultanţa oferită companiilor“, îşi amintea Petru Prunea în anul 2008. Era o perioadă în care principala activitate a celor mai multe SVM era cumpărarea de certificate de privatizare de la „cuponarii“ împroprietăriţi de guvernul Văcăroiu în anii ‘90. Mai mult de jumătate s-au închis însă după 1998, Broker fiind printre supravieţuitorii crizei de atunci. „În 14 ani, doar o singură dată nu am făcut profit, în 1998, când a fost criza din Rusia“, spunea Prunea. Firma pe care a fondat-o şi pe care a condus-o din 1994 a fost zguduită la începutul lui 2009 de cel mai mare scandal de pe piaţa de capital de după 2000, după ce s-a descoperit că şefa agenţiei din Deva a Broker a fraudat clienţii societăţii cu aproape un milion de euro. A urmat un amplu control al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere a pieţei de capital, în urma căruia au fost descoperite nereguli şi la alte sucursale ale Broker, fapt care a condus la cele mai drastice sancţiuni dictate până acum la Bursă: amenzi în valoare totală de 843.000 de lei (200.000 de euro) pentru societate şi 22 dintre angajaţii săi şi suspendarea pentru cinci ani a lui Prunea de pe piaţa de capital.

Suspendarea lui Petru Prunea, dispariţia soţilor Fughină din mediul de business local sau eşecul fondatorului Paneuro au fost doar trei dintre poveştile anului 2009. Cele mai multe probleme însă abia prindeau contur în 2009 şi multe businessuri româneşti, fără susţinere de la companii-mamă mari sau de la bănci s-au pierdut în efectele dure şi rapide ale crizei economice.

Criza s-a manifestat diferit de la ţară la ţară. România şi actorii ei politici şi economici au adoptat întâi politica struţului, apoi a elefantului din cameră şi apoi au încercat să aplice resemnarea. Din spusele economiştilor şi ale cărţilor lor, niciuna dintre aceste politici nu scoate o ţară din criză. Ba dimpotrivă.


BM Storytellers este o serie de evenimente aniversare organizate în 2014, la zece ani de la lansarea pe piaţă a Business Magazin. Economia locală a trecut în ultimii zece ani printr-un întreg ciclu de creştere şi de scădere.  În 2004, la lansarea Business Magazin, economia începea să crească accelerat, au urmat un boom economic şi o criză care a lăsat urme adânci în economie; acum, după zece ani, suntem din nou la începutul unui ciclu. Acesta a fost motivul pentru care ne-am decis să marcăm aniversarea revistei prin poveşti din care să învăţăm lecţii importante pentru viitor. În cadrul Storytellers, povestitorii nu vor fi jurnaliştii, ci oamenii despre care scriem în revistă. Va fi câte o ediţie a Storytellers pentru fiecare an de existenţă a revistei şi îi vom invita ca speakeri pe cei care în respectivul an au apărut în BM sau care în respectivul an au făcut o mişcare  importantă în carieră sau în business. Vrem să aducem în atenţie latura inspiraţională a vorbitorilor şi să învăţăm cât mai multe lecţii de la aceştia.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/bm-storytellers-povestile-ultimilor-zece-ani-spuse-de-lorand-szarvadi-mariana-gheorghe-si-dan-sucu-13212446
13212446
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.