Bancherul de la Zapp

Postat la 29 ianuarie 2008 141 afişări

Dupa ce grupul arab Saudi Oger a reusit recent sa-si completeze detinerea de la Zapp pana la 99,99%, cumparand partea fostilor asociati americani de la Qualcomm, prima schimbare a fost cea a CEO-ului. Noul sef al Zapp, fost bancher de investitii si apropiat al familiei Hariri, are sarcina de a pune pe picioare operatorul de telefonie mobila.

Chiar in acelasi an, Bataillard urma sa fie implicat in prima tranzactie care avea ca obiect Telemobil. „De la JP Morgan am ajutat guvernul sa cumpere Telefónica si apoi am cumparat de la guvern pentru un fond de investitii.“ Americanul se refera la prima etapa dupa lansarea Telemobil, cand actionarul majoritar Telefónica Spania, cu 60%, a facut exit catre holdingul Romanian Domestic Telephony, printre actionarii careia, alaturi de statul roman, se gasea si JP Morgan.

Tot din postura investitorului de la JP Morgan, Bataillard a fost cel care, in urma cu 20 de ani, a orchestrat oferta publica initiala de actiuni a Orange, pe vremea aceea operator de telefonie mobila din Marea Britanie, detinut de British Aerospace. Ulterior, Orange a fost preluat de catre grupul France Telecom, care apoi a preluat integral operatorul roman de telefonie mobila Dialog. „A fost cea mai mare oferta publica initiala de la vremea aceea“, spune actualul sef al Zapp.

Acum, doua decenii mai tarziu, Bataillard are in Orange jucatorul dominant pe o piata cu cinci operatori. Cel mai probabil nu va mai urma inca o runda de tranzactii care sa aiba ca obiect Zapp, spune Bataillard: „Nu am cumparat partea Qualcomm ca sa plecam. Finantarea prin credit e o optiune, fara indoiala - si apoi exista sprijinul familiei Hariri. In ciuda a ce se intampla acum pe pietele mondiale, exista multe banci dispuse sa finanteze acest activ al nostru“.


 Omul care a cumparat de trei ori Zapp

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
telefonie,
Zapp,
investitii,
actionari,
CEO
/cover-story/bancherul-de-la-zapp-2355099
2355099
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.