Bancherul de la Zapp

Postat la 29 ianuarie 2008 141 afişări

Dupa ce grupul arab Saudi Oger a reusit recent sa-si completeze detinerea de la Zapp pana la 99,99%, cumparand partea fostilor asociati americani de la Qualcomm, prima schimbare a fost cea a CEO-ului. Noul sef al Zapp, fost bancher de investitii si apropiat al familiei Hariri, are sarcina de a pune pe picioare operatorul de telefonie mobila.

Faptul ca aceasta etapa, anticipata de acum trei ani, s-a apropiat de termenul limita poate avea ca explicatie negocierile asupra pretului intre cele doua companii. Oficialii operatorului Zapp spun ca negocierile au durat mai bine de un an. O alta presiune pentru actionarii interesati sa continue explorarea posibilitatilor in Telemobil a reprezentat-o faptul ca prin castigarea licitatiei pentru o licenta de tip 3G in frecventa de 2.100 MHz, operatorul s-a obligat sa dezvolte o retea in aceasta banda in 19 orase din Romania pana in luna iunie 2008. Fara suportul Qualcomm, care nu avea vreun interes strategic legat de aceasta extindere de spectru, dar si constransa sa gaseasca variante de finantare pentru proiect, Saudi Oger a trebuit sa negocieze simplificarea actionariatului din Inquam. „Au fost disensiuni asupra strategiei si actionarii nu s-au putut intelege cine finanteaza ce. Noi eram foarte increzatori in licenta de 2.100 MHz. Celalalt actionar nu voia licenta. Care era solutia? De regula, intr-un joint-venture 50/50 fie este participare comuna la costuri, fie nu participa nimeni. Credem ca acum e o optiune mai buna sa investim decat sa vindem“, declara noul CEO al Telemobil.

Lucrurile au prins viteza la inceputul acestui an, Telemobil anuntand recent alegerea furnizorului de echipamente pentru construirea retelei de 2.100 MHz, producatorul chinez ZTE. Zapp lucreaza acum in paralel la expansiunea retelei existente, in 450 MHz si la construirea celei de 2.100 MHz.

Odata cu separarea Qualcomm, dispare numele Inquam, al firmei ce controla cele doua retele Zapp, inlocuit de Zapp Holdings, care controleaza acum prin mai multe vehicule 99,99% din Telemobil si 100% din Radiomovel, detinatorul retelei Zapp din Portugalia. Inainte ca Saudi Oger sa preia partea Qualcomm, Zapp Holdings detinea 50% din Telemobil si 89% din Radiomovel.

Inquam a fost proiectul lui Bataillard in 2000. Cu planul de afaceri pentru Inquam l-a atras familia in business pe Saad Hariri, fiul fostului premier libanez Rafik Hariri si care acum este manager general al Saudi Oger, grup cu active totale evaluate anul trecut de revista Forbes la 8 miliarde de dolari. Anul trecut, aceeasi revista estima averea personala a lui Saad Hariri la 2,3 miliarde de dolari. Qualcomm a apelat la Chris Bataillard pentru ca trecea drept un bun cunoscator al pietei de frecvente. „Inquam a fost numele initial. L-am facut cu scopul de a achizitiona licente, iar cei doi parteneri erau familia Hariri si Qualcomm. Cand am cumparat Telemobil, am cautat nume de piata si Telemobil nu era un nume prea bun. Am facut o lista cu mai multe si Zapp ne-a placut cel mai mult. Si am decis sa folosim numele si in Portugalia“, povesteste actualul CEO al Telemobil. „Am lucrat foarte bine cu ambii actionari, eu i-am adus in afacere. Dar niciodata doi actionari nu se inteleg 100%.“

La vremea aceea, Bataillard era un activ cumparator de companii telecom; a folosit cele 473 de milioane de dolari - in mod egal furnizate de Qualcomm si de familia Hariri - ca sa achizitioneze operatori pentru licente, in special in banda de frecvente de 450 MHz. Era perioada cand multi operatori isi indreptau atentia spre GSM in spectrul de 900 MHz (si ulterior spre sistemul UMTS, pe 1.800 MHz), renuntand la benzile de 450 MHz. A reusit sa aduca pentru Inquam licente de acest tip in tari ca Franta, Marea Britanie, Spania, Portugalia sau Maroc. In Marea Britanie, de exemplu, o investitie canadiana se dovedise falimentara, prin operatorul Dolphin. „Au investit un miliard de dolari si noi am cumparat cand firma era in faliment, cu 2 centi la dolar, 3 centi la dolar... Pentru cateva milioane am cumparat multe dintre frecventele lor“, spune Bataillard. Companiile cumparate astfel pentru frecventele detinute au fost fie vandute - cazul vanzarii Inquam Broadband din Germania catre operatorul american de retele Wimax NextWave - fie au primit investitii suplimentare, unde s-a considerat ca piata ofera oportunitati - in Romania si in Portugalia.

Inainte de a forma Inquam, Chris Bataillard a avut o cariera de 20 ani ca bancher de investitii, mai intai pentru Goldman Sachs si apoi pentru JP Morgan. Primii zece ani a fost specializat in pietele de petrol si gaze, iar urmatorii in telecom, media si tehnologie. „Eram implicat in GSM inainte ca oamenii sa stie ce e acela GSM“, sustine Bataillard. Isi aduce aminte de momentul 1997, cand in Romania era organizata licitatia pentru primele doua licente de operatori GSM. Ca bancher la JP Morgan, responsabil pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Bataillard reprezenta Telecom Italia, grup interesat in acea perioada sa patrunda in Romania. „Eram in pole position la licitatie cu Telecom Italia si in ultimul moment am pierdut in fata celor doi castigatori (Connex si Dialog, n.red.). Dar cu ocazia aceea am aflat ca exista si Telemobil“, isi aminteste Bataillard.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
telefonie,
Zapp,
investitii,
actionari,
CEO
/cover-story/bancherul-de-la-zapp-2355099
2355099
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.