Acolo pe insula mea

Postat la 23 octombrie 2007 839 afişări

Au fost manageri sau antreprenori. Sau si manageri, si antreprenori. Au muncit de la 8 dimineata la 8 seara ani de zile la rand. In jurul varstei de 40 de ani, unii mai devreme, altii mai tarziu decid sa se retraga din munca de zi cu zi, investind banii adunati in afaceri pe care le coordoneaza oameni angajati special sau pe bursa, urmarind evolutia averii din vacante prelungite sau in pauzele de la temele copiiilor.

De cand a vandut Terrasat, s-a mai implicat in dezvoltarea companiei controlate de omul de afaceri Zoltan Teszari, ca membru al board-ului: „RCS m-a solicitat de mai multe ori sa ma ocup de diverse tranzactii si achizitii pe care le-au facut de-a lungul timpului si, chiar si acum, cand lucreaza la o tranzactie mai mare, colaborez cu ei“. In rest? Investeste la bursa, finanteaza afaceri mici sau „simpatice“ si se relaxeaza.

Pe bursa a inceput sa investeasca de mai mult timp si urmarirea tranzactiilor este singura sa preocupare constanta de business: „Lucrez doar cateva ore pe zi, cat sa urmaresc investitiile la bursa si cat sa nu imi ies din mana, dar in general prefer sa stau si sa nu ma complic“, spune Ilie Stoichescu. Actiunile in care a investit cel mai mult sunt cele ale Rompetrol Rafinare - Petromidia, compania care face parte din Rompetrol Group, grupul controlat de Dinu Patriciu, unde detine constant cateva procente importante din cate exista in piata. „Nici macar nu il cunosc pe Dinu Patriciu, dar am investit cand multi investitori s-au retras din cauza diverselor scandaluri in care a fost implicat. Eu am profitat de acele scandaluri si am cumparat cat am putut de mult, uitandu-ma la potentialul de crestere a companiei“, explica Stoichescu, precizand ca acum e cu atat mai multumit dupa ce a vazut cresterea companiei la sase luni - Rompetrol Rafinare a raportat pentru primul semestru o cifra de afaceri de un miliard de euro, in crestere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In afara de bursa, Ilie Stoichescu mai investeste in telecomunicatii, „deocamdata in proiecte mici“, dar si in afaceri in care crede sau care ii plac la prima vedere. Una dintre acestea este producatorul si retailerul de haine Tina R - unde a investit de la inceput si detine si acum un procent minoritar. Oricum, desi isi petrece cea mai mare parte a timpului citind, plimband cateii prin parc sau facand temele cu copiii sai (care stau impreuna cu sotia sa la Londra de opt ani), Stoichescu este multumit de cum merg afacerile: „Am castigat mai mult de cand m-am retras din afaceri decat in timp ce le dezvoltam“. Spune ca s-a retras pentru a nu regreta mai tarziu ca nu a apucat sa isi traiasca viata, dar si pentru a-si implini visele din studentie: „Cand esti tanar si ai chef sa te distrezi si sa iti cumperi tot ce vrei, de obicei nu ai bani. Cand ai bani destui, de obicei esti batran si nu iti mai trebuie distractie. Am incercat sa fiu undeva la mijloc“, explica Stoichescu, care, la 39 de ani, isi estimeaza detinerile la 40-50 mil. euro.

Daca antreprenorii au un model de retragere treptat, vanzand actiunile sau afacerile detinute, dar pastrand un anumit control, portretul managerului pensionat e diferit, in sensul ca o demisie depusa la presedintele consiliului de administratie al afacerii pe care o conduci este suficienta ca sa scapi de griji. Iar ce urmeaza pare chiar de invidiat: la 33 de ani, Dorin Gherman, fostul director general al Rompetrol SA, are timp sa citeasca trei carti pe saptamana, sa faca sport aproape zilnic, sa faca plimbari lungi cu sotia lui si s-a distrat copios cand un maseur i-a spus ca singurul plan pentru a avea o conditie fizica de invidiat este imposibil de realizat, deoarece presupune antrenamente zilnice la sala, inot si masaj, precum si un antrenor specializat, conditii pe care si le poate permite doar o persoana cu multi bani si foarte mult timp liber. „Antrenorul nu stia ca exista si asemenea exemplare“, rade Gherman.

Dincolo de acestea, fostul manager al companiei lui Dinu Patriciu si-a investit banii in cateva afaceri si se implica in ele cel putin la nivel de strategie, dar nu ca atunci cand avea compania in mainile sale. Cea mai importanta afacere in care este actionar momentan - cea de distributie de consumabile, SIDE - a pornit in urma cu cinci ani cu o investitie initiala de 100.000 de euro. Gherman se asociase atunci cu trei prieteni, dintre care doi sunt implicati operational, unul pe partea de conducere, altul pe partea financiara. „Ma mai implic, dar mai mult strategic, cand sunt decizii de luat sau negocieri cu diversi parteneri“, spune Dorin Gherman, precizand ca partenerii lui il solicita destul de des, mai ales ca „ei au impresia ca eu cat am stat la Bucuresti m-am distrat“.

Gherman s-a ocupat, de altfel, de atragerea catorva parteneri din Turcia, Polonia, SUA si Anglia cu care SIDE vrea sa inceapa la Arad productia de consumabile. „Lucrand de ani de zile cu ei pe distributie, am aflat ca doresc sa isi reloce o parte din productie sau toata productia si cred ca a fost un moment bun sa incepem“, spune Gherman. Definind „moment bun“, Gherman enumera ca avantaje: pretul „inca decent“ al terenurilor si al fortei de munca la Arad. Sau mai precis, undeva in apropiere de Arad, unde tanarul om de afaceri si cei patru parteneri ai sai au decis sa cumpere doua hale de productie pe o suprafata de 10.000 de metri patrati pentru a se apuca de treaba.

Cei patru parteneri mai au insa si alte planuri, mai precis patru planuri de afaceri pregatite si intrate in cursa pentru finantare la banci, in zona de cafenele, logistica, vestimentatie si productie, care presupun investitii totale de aproape 10 milioane de euro. Un proiect mai avansat, intrat deja in executie, este un ansamblu rezidential in Arad, cu 50 de case, dintre care primele 14 ar trebui sa fie gata in aceasta iarna, iar restul in prima parte a anului viitor. Investitia estimata acum, de 5 milioane de euro pentru intregul proiect, presupune nu numai achizitia terenului, constructia si finisarea „la cheie“ a locuintelor, ci si asigurarea unei parti a energiei pentru acestea, prin dotarea caselor cu panouri solare. „Fiecare casa va avea patru panouri solare instalate, care costa aproximativ 10.000 de euro, ceea ce inseamna, la o casa de 200 de metri patrati, asigurarea a 60% din incalzire si a 90% din apa calda“, explica Gherman. Proiectul, care este o noutate in domeniu - dat fiind ca s-au mai construit case cu panouri solare, dar nu un intreg complex de locuinte - este si unul de testare a acestei piete. Gherman si partenerii sai cred insa ca ideea unei case independente energetic va atrage cumparatori, ba mai mult, va genera cerere suplimentara. „Daca proiectul se va vinde bine, intentionam sa il multiplicam tot in zona Ardeal-Banat“, spune Gherman, pe care nu il intereseaza afaceri in zona Capitalei.

Dincolo de afacerile dezvoltate cu prietenii sai, Dorin Gherman are si un proiect mai inclinat spre „business filantropic“: a inceput un proiect care se numeste Young@Art si care sprijina tineri pictori sa-si faca un nume si sa vanda lucrari la inceput de cariera. „Operele acestora vor fi vandute in strainatate - unde in mare parte piata e impartita intre nume inaccesibile si reproduceri - prin intermediul galeriilor de arta, pe internet, in magazine specializate si in cateva concept stores Young@Art“, explica Gherman. El spune ca va investi in acest proiect in jur de 300.000 de euro si adauga ca se distreaza cand sotia lui ii spune ca oamenii fac afaceri care au de-a face cu filantropia abia cand ajung la pensie: „Dar eu chiar ma simt la pensie!“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
manageri,
resurse umane,
administratie
/cover-story/acolo-pe-insula-mea-967369
967369
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.