Acolo pe insula mea

Postat la 23 octombrie 2007 839 afişări

Au fost manageri sau antreprenori. Sau si manageri, si antreprenori. Au muncit de la 8 dimineata la 8 seara ani de zile la rand. In jurul varstei de 40 de ani, unii mai devreme, altii mai tarziu decid sa se retraga din munca de zi cu zi, investind banii adunati in afaceri pe care le coordoneaza oameni angajati special sau pe bursa, urmarind evolutia averii din vacante prelungite sau in pauzele de la temele copiiilor.

Ionut Dumitrescu s-a retras din afaceri in urma cu doi ani, preferand sa colinde Europa ca sa vada turnee de tenis si sa joace tenis el insusi, lasand grija afacerilor managerului si fostului sau partener de afaceri de la Eurisko, Radu Lucianu. „Nu imi pare rau ca m-am retras, acum ma simt mult mai liber“, spune Dumitrescu. In vara aceasta, Dumitrescu a stat in vacanta cinci saptamani „prin America de Nord“, dar a mai fost si in alte vacante, tot de cateva saptamani. In timp ce Dumitrescu, unul dintre principalii actionari ai companiei, se relaxa in concediu, compania infiintata de el si partenerii lui - care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 5,7 mil. euro si un profit de aproape 1 milion de euro - a primit o oferta de achizitie de la CB Richard Ellis, Eurisko fiind evaluata la 15 mil. euro.

Octavian Radu, omul de afaceri care controleaza grupul RTC (librariile Diverta, distributia de birotica Be Proffice, firma de curierat TCE etc.), spune ca „se retrage continuu de cinci ani din managementul companiei“. Mai precis, explica omul de afaceri, a inceput sa delege din reponsabilitati incetul cu incetul, cu cinci ani in urma, „deoarece un antreprenor se desparte mai greu de afacerea pe care a construit-o decat un manager de biroul sau“. Mihai Stanescu crede ca puterea unui manager de a delega responsabilitatile este una dintre cele mai bune unitati de masurare a unui management performant, la orice nivel. „Din acest punct de vedere, in Romania exista intr-adevar foarte putini manageri buni, iar in acest punct deseori riscul calculabil se confunda cu frica de a nu pierde avantajele castigate, la retragerea din viata «activa» de management.“

Conform lui Octavian Radu, delegarea este unul dintre cele mai importante hopuri din viata unei companii, spunand ca foarte multe companii nu reusesc sa treaca de nivelul unde fondatorul-manager poate controla totul, de la fluxurile financiare pana la comenzi, concediul angajatilor sau pretul chiriei birourilor: „Fiindu-i frica sa delege, el este de fapt cel mai mare dusman al companiei sale“. Radu explica de fapt ca „nebunia si relaxarea de a delega“ l-au ajutat ca grupul RTC sa creasca atat de mult. De fapt, spune ca nici nu i-a fost foarte greu: „M-a ajutat faptul ca sunt un tip comod, ca tin la timpul meu liber si ca am fost constient de-a lungul timpului de faptul ca, daca nu deleg din responsabilitati, nu pot creste ca nivel al afacerilor“.

Octavian Radu admite ca usurinta in delegare i-a si daunat la un moment dat, cand a renuntat prea brusc la controlul propriei afaceri si apoi i-a parut rau. „Nu te poti retrage dintr-odata din afacerile proprii, pentru ca e posibil sa le faci rau. Eu am facut greseala sa ma rup brusc la un moment dat si am platit scump“, povesteste Octavian Radu despre perioada din 2005, cand s-a ocupat predominant de achizitii (cumparand Proca, Best Computers, Aqua Regis etc.) si s-a rupt de munca de zi cu zi de supraveghere a afacerii. „In 2006, am simtit ca structura organizatorica a fost prost gandita si ca un grup atat de mare are nevoie de atentie continua“, spune omul de afaceri.

Pe atunci, in fruntea grupului RTC era un director general de operatiuni, iar Octavian Radu era director executiv. Acum, structura a fost regandita in 10 divizii, fiecare divizie (de exemplu, Diverta - care cuprinde librariile, depozitul de carte si media, Best Distribution si Euro Entertainment Enterprises) avand un director executiv, iar Octavian Radu nemaiavand nicio functie, cel putin din punct de vedere formal. Practic, insa, se ocupa de patru chestiuni: „De un an si ceva, mi-am pastrat patru joburi: resurse umane, strategie, finantare si comunicare (scriu in revista interna, comunic cu middle managemerntul, verific toate materialele de marketing: cataloage, reviste), dar si reprezentare a grupului RTC“. Insa planul lui de retragere continua: din cele enumerate, vrea sa mai scape de doua: finantarea si strategia. Daca inainte el elabora strategia si o prezenta managementului, de acum inainte va astepta de la management sa elaboreze strategia si el sa o aprobe. „Sau nu“, rade Octavian Radu, care spera ca directorii sai sa aiba si strategii de crestere a grupului, nu numai de mentinere a actualulei structuri.

Intre timp, Octavian Radu are alte planuri. Tocmai s-a intors dintr-un concediu de trei saptamani, in care a facut un circuit care a cuprins China, Taipei si Japonia, pe care l-a petrecut jumatate cu familia (sotia si cei cinci copii), jumatate cu prietenii din Young Presidents Organisation (Organizatia Tinerilor Presedinti), ce cuprinde 11.000 de membri la nivel mondial, care merg in grupuri mari in concedii si viziteaza locuri nepermise turistilor obisnuiti. Din organizatie fac parte printul Charles, Christie Hefner, presedinta grupului Playboy, Robert Galvin, presedintele Motorola, sau Mark Jung, CEO al grupului media FOX. Circuitul este doar o parte din cele sase luni de concediu pe care Octavian Radu si le ia anul acesta: „Pentru mine, vacanta e de doua feluri: in care verific e-mail-urile si in care nu imi verific e-mail-urile, iar eu, din jumatate de an de vacanta, trei luni mi le verific si trei nu“. Fondatorul RTC spune ca de obicei isi verifica e-mail-urile in timpul vacantelor in tara: la Navodari, unde detine trei apartamente legate intre ele in complexul Coral Beach, sau in pensiunea pe care o detine la Porumbacu (judetul Sibiu). „Aceste vacante nu ma costa nimic, dar bugetul pentru celelalte este undeva la 100.000 de euro pe an“, afirma Radu. Celelalte constau in trei saptamani pe an la schi, trei saptamani intr-un circuit predominant cultural, o saptamana-doua in Bahrein sau Canare si multe weekenduri prelungite.

Recent intors din Asia, Octavian Radu vrea sa preia o functie care sa se cheme „chief of board of directors“ (presedinte al comitetului director), functie din care sa lucreze mult mai lejer: „Voi sta de vorba cu alti directori, voi calatori sa studiez comportamentul firmelor similare din alte tari, voi studia concurenta si cand va veni managementul la mine si va spune ca vrea sa investeasca intr-o anumita directie, eu sa pot sa ii spun: directia e buna sau directia e aiurea“.

Daca Radu a decis sa delege responsabilitatile, dar nu exclude vanzarea companiilor din grup - toate fiind, cum spune el, pregatite de vanzare si evaluate undeva la 200 mil. euro, in afara de Diverta, pe care nu o vinde si care va aduce in acest an un profit estimat la 2 milioane de euro - alti oameni de afaceri au decis sa vanda pentru a se putea retrage in liniste. Ilie Stoichescu, omul de afaceri din Resita care a dezvoltat operatorul de cablu TV Terrasat si apoi firma de transport TransCondor, si-a vandut ambele afaceri, prima in 2003 si a doua la inceputul acestui an.

„Prima am vandut-o deoarece piata tindea sa se concentreze, iar a doua din cauza dificultatilor legate de reglementarile in domeniul transportului si a mediului destul de corupt din acest domeniu.“ Terrasat a vandut-o catre RCS&RDS, care a devenit lider de piata cu compania resiteanului in portofoliu. TransCondor a intrat de la inceputul acestui an in portofoliul transportatorului francez Norbert Dentressangle - companie listata pe bursa la Paris, evaluata la 500 de milioane de euro, cu afaceri modeste pe distributie si transport in Romania, la Pitesti, dar care este interesata sa isi extinda prezenta in Romania plecand de la reteaua TransCondor, dupa cum spune Stoichescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
manageri,
resurse umane,
administratie
/cover-story/acolo-pe-insula-mea-967369
967369
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.