Viaţa şi aventurile marilor companii de software

Autor: Bogdan Cioc Postat la 19 ianuarie 2012 145 afişări

Industria IT azi e vibrantă, solidă, vie, cu zeci şi zeci de mii de firme oferind servicii software şi cu mii de produse software viabile existente pe piaţă. Există firme producătoare de platforme software, de aplicaţii standardizate economice, ştiinţifice, firme producătoare de aplicaţii software personalizate, firme de consultanţă şi de servicii IT şi lista poate continua.

Noul discurs al zilelor noastre pomeneşte termeni precum Cloud Computing, Software-As-A-Service, Platform-As-A-Service, Infrastructure-As-A-Service, Service Oriented Architecture, dar este însă vorba, în sine, despre acelaşi concept.

Este vorba de a crea companii de un tip nou, care să poată oferi clienţilor lor serviciile informatice de care au nevoie, ascunzând complexitatea tehnică şi aducând economii de costuri. În mod ironic, este modelul Cloud Computing cel care azi promite să aducă economii de costuri faţă de modelul departamentelor IT interne, devenit între timp tradiţional. Acum cincizeci de ani se întâmpla exact invers.

În zilele noastre, multe din piedicile pionieratului s-au evaporat. Sistemele de operare sunt de mult standardizate. Hardware-ul a devenit din ce în ce mai ieftin. În privinţa comunicaţiilor, azi avem internetul şi toată suita de servere web, servere de aplicaţii şi protocoale şi canale de comunicaţii stabile, performante şi ubicue. Aplicaţiile de business au urmat şi ele calea standardizării şi comoditizării, existând azi soluţii pentru a acoperi aproape orice fluxuri economice din toate industriile importante. Totul pare să indice că a doua încarnare a conceptului utilităţii IT va fi victorioasă. Atunci de ce întârzie campionii IT de azi (de ieri?) să adopte noul model? Voi da doar trei exemple.

Pe de o parte, Microsoft s-a născut şi a devenit proeminentă tocmai datorită mutării accentului de la mainframe-uri către calculatoarele personale. Soluţiile Microsoft cele mai de succes: MS-DOS, Windows şi Microsoft Office au fost posibile tocmai datorită calculatoarelor personale, iar succesul financiar deosebit al Microsoft s-a datorat modelului de licenţiere retail.

Oracle, pe de altă parte, îşi bazează mare parte din venituri pentru produsele sale de baze de date şi aplicaţii de business pe licenţe iniţiale multiple şi pe taxe de suport / mentenanţă anuale şi perpetue. Un model de venituri bazat pe instalări centralizate, cu chirii lunare sau taxe per tranzacţie, poate fi disruptiv.

Pentru a nu ocoli SAP: asemeni Oracle, efectul schimbării modelului de preţuri asupra suitei sale de aplicaţii de business poate fi necontrolabil. De fapt, pericolul cel mai mare nu este cel tehnologic (aplicaţiile SAP fiind rescrise, de câţiva ani deja, în paradigma Service Oriented Architecture), ci cel comercial.

IBM pare a fi cea mai bine poziţionată pentru această schimbare. De fapt, IBM nu a gustat niciodată mutarea accentului de la mainframe-uri către calculatoarele personale. Reîntoarcerea la modelul mainframe (de data aceasta client/server, cu dispozitive mobile pe post de clienţi) nu poate decât să placă monstrului adormit.

Dar mai e şi altceva, poate, care se adaugă raţionamentelor de mai sus. Dacă aveţi răbdare cu mine, o explicaţie psihanalitică. Bill Gates (ex-CEO Microsoft, n.1955), Steve Ballmer (CEO Microsoft, n.1955), Hasso Plattner (ex-CEO SAP, n.1944), Larry Ellison (CEO Oracle, n.1944) - toţi aveau între 15 şi 26 de ani în perioada marilor eşecuri ale primelor proiecte de utilităţi IT. Ecoul căderilor CAI, CSC, UCC şi a proiectelor lor Infonet, Speedata, Computicket etc. Trebuie să fi fost foarte puternic în mintea lor în anii lor de formare şi în anii tinereţii lor antreprenoriale. Toate afacerile lor, ce curând se apropie de venerabila vârstă de patruzeci de ani, au fost clădite pe ruinele proiectelor de utilităţi IT ale anilor '60.

Dumneavoastră nu aţi avea reţineri?

------------------------------------------------------------------------------------------

BOGDAN CIOC ESTE CONSULTING MANAGER, NEAR SHORE CENTER ROMANIA, SAP CONSULTING IN CADRUL SAP ROMANIA

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/viata-si-aventurile-marilor-companii-de-software-9150534
9150534
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.