Numele sperantei pentru Cosmote: 3 G

Postat la 21 iunie 2010 22 afişări

La un an de la parafarea preluarii Zapp de catre Cosmote, grupul elen OTE a ajuns la concluzia ca trage linie: achizitiile de noi afaceri si integrarea acestora in operatiunile existente pot ridica probleme. Fara serviciile de date insa, operatorul risca sa intre in declin.

Poate parea putin, dar trebuie luat in calcul ca acoperirea retelelor 3G nu depaseste 43% din populatie, conform unui raport realizat de compania de consultanta A.T. Kearney, piata romaneasca fiind clasata pe penultimul loc in randul a 30 de tari europene dupa Ungaria, care are o acoperire 3G de numai 34%. Un grad de acoperire mai mic de 50% mai au doar Polonia, Lituania si Cipru, in timp ce intr-o treime dintre tari depaseste o acoperire de 90%.

Nimic de zis, nivelul maxim de 98% este atins in tari precum Luxemburg, Suedia si Irlanda, care au o populatie relativ restransa, dar in varful clasamentului urmeaza piete precum Marea Britanie si Austria, cu o acoperire 3G de 97% din populatie. Este asadar destul loc de investit, iar in segmentul de date, fie ele fixe sau mobile, "operatorii continua sa investeasca, desi e criza si piata scade", observa saptamana trecuta Ovidiu Ghiman, directorul de strategie si dezvoltare a afacerii al Romtelecom, cu ocazia unui eveniment pe teme de telecom organizat de Ziarul Financiar.

Pe de alta parte, desi retelele nu se pot compara de la egal la egal cu cele din alte piete europene mai dezvoltate, din punctul de vedere al numarului posesorilor de telefoane mobile inteligente, capabile de acces la internet mobil, lucrurile stau un pic altfel. Peste 26% dintre utilizatorii de telefonie mobila au un telefon mobil 3G, sub media europeana de 33%, insa departe de tari precum Letonia si Estonia, unde numai 6% din abonati au un telefon compatibil, desi acoperirea 3G in aceste tari este de 50%, respectiv 75% din populatie. "Discrepanta din cazul Romaniei este un caz fericit. Consumatorii au luat-o cumva inaintea retelelor, ceea ce se poate dovedi un motor de crestere pentru serviciile de date din Romania", crede Iulian Circiumaru, analist al A.T. Kearney.

Cosmote a intrat in cursa de-abia la sfarsitul lui aprilie, odata cu lansarea Connect 3G, primul serviciu de date mobile prin reteaua 3G, la viteze de pana la 21,6 Mbps, desi infrastructura preluata de la Zapp oferea premisele unei lansari mai timpurii. Ca sa-i prinda din urma pe competitori, Cosmote n-are acum de facut decat sa joace cartea preturilor mici, cand pe piata exista oferte care se apropie de 30 de euro pe luna. Or, la inceputuri, in 2005, cand relansa serviciile comerciale de telefonie mobila ale fostului Cosmorom, cartea preturilor mici nu i-a adus decat de castigat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telecom,
licenta,
3G,
Cosmote,
Zapp
/business-hi-tech/telecom/numele-sperantei-pentru-cosmote-3-g-6430852
6430852
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.