Numele sperantei pentru Cosmote: 3 G

Postat la 21 iunie 2010 22 afişări

La un an de la parafarea preluarii Zapp de catre Cosmote, grupul elen OTE a ajuns la concluzia ca trage linie: achizitiile de noi afaceri si integrarea acestora in operatiunile existente pot ridica probleme. Fara serviciile de date insa, operatorul risca sa intre in declin.

Din punctul de vedere al potentialului de extindere din urmatorii ani, se poate spune ca pretul platit pentru Zapp a fost chiar mic, mai ales ca piata de telefonie mobila n-ar fi putut ramane multa vreme in formula de dinainte de 2009, cu un Zapp clasat pe ultimul loc in piata si cu dificultati de a dezvolta reteaua 3G si de a impune serviciile pe piata. Baza de clienti era de aproximativ jumatate de milion si intrase chiar in regres, iar veniturile din 2008, inainte sa se instaleze criza si sa inceapa sa scada veniturile operatorilor, s-au diminuat cu 30%, pana la 61 de milioane de euro.

Privind situatia la rece, licenta 3G ar fi fost irosita la Zapp. Pentru Cosmote insa, inseamna o gura de aer proaspat pe o piata de 2,4 miliarde de euro anul trecut, care traverseaza o perioada de declin, deja sufocata de problemele de retentie a clientilor si de taierea cheltuielilor alocate de acestia telefoniei mobile. Dovada este reducerea din ultimii ani a venitului mediu per utilizator (ARPU - average return per user), unul dintre cei mai importanti indicatori ai sectorului, concomitent cu reducerea tarifelor aplicate de operatori. Iar tarifele, dupa parerea lui Ciobanu, nu vor face decat sa scada si de-acum inainte.

Tendinta este insa naturala: numai anul trecut, minusul suferit de piata a fost de 40%, in timp ce, pentru acest an, unii specialisti se asteapta in continuare la scaderi. "Vorbim despre o piata care deja s-a maturizat, iar daca ne uitam oriunde in lume, pe asemenea piete nu mai exista prea multe resurse de crestere", apreciaza Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Tocmai din acest motiv, retelele 3G si serviciile de date care pot fi furnizate prin ele reprezinta pentru operatorii mobili luminita de la capatul tunelului, fiind printre putinele surse de crestere in conditiile date, dupa aprecierea sefului ANCOM. Pana si Michael Tsamaz, directorul executiv al grupului Cosmote, spunea nu demult, la o intalnire cu investitorii, ca intr-o piata complet matura de servicii de voce, absenta datelor ar fi dus operatiunile companiei catre o scadere constanta a veniturilor, in timp ce achizitia Zapp are potentialul sa schimbe pozitia Cosmote pe piata.

Competitia este destul de stransa. Operatorii Orange si Vodafone detin licente 3G de mai multi ani si au avut timp de atunci sa dezvolte retelele si serviciile de date mobile, iar RCS&RDS, care a obtinut licenta in 2005, devenind al cincilea operator de telefonie mobila, ofera deja servicii unui numar de peste 1,3 milioane de consumatori. Loc de crestere pare sa fie destul, mai ales ca anul trecut, in plin impact al dificultatilor economice asupra pietei de telefonie mobila, datele mobile au avut o crestere de 66%, depasind 2,5 milioane de utilizatori, conform datelor ANCOM.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telecom,
licenta,
3G,
Cosmote,
Zapp
/business-hi-tech/telecom/numele-sperantei-pentru-cosmote-3-g-6430852
6430852
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.