Cat pierd companiile pentru ca angajatii stau pe Messenger

Postat la 10 martie 2009 75 afişări

Cum pot 10 angajati sa tina loc de 12? Pentru unii, logica e simpla: mai putin timp pierdut online pentru alte activitati decat cele legate de serviciu inseamna cresterea productivitatii si mai putini angajati necesari intr-un departament.

El considera posibila o crestere de 25% a vanzarilor in primul trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2008. Deocamdata, Cyclope aduce in jur de 30% din cifra de afaceri a companiei, de 350.000 de euro in 2008, din care 20% profit net. Cyclope poate identifica angajatii ce isi petrec timpul la birou jucandu-se Solitaire, Zuma sau alte asemenea jocuri, care folosesc aplicatii de chat de genul Yahoo! Messenger, instaleaza pe computer aplicatii software nelicentiate sau instraineaza informatii cu caracter confidential. Tocmai informatiile sensibile au determinat Transylvania Jobs, o agentie de recrutare si plasare a fortei de munca, sa adopte in urma cu aproximativ jumatate de an solutiile Cyclope.

“Pe langa faptul ca putem urmari cum sunt folosite informatiile pe care le detinem, am observat cum isi petrec angajatii timpul pe computer si am eliminat activitatile neproductive”, sustine Calin Stefanescu, directorul general al Transylvania Jobs, adaugand ca productivitatea angajatilor a crescut cu 50%. Desi nu exista prea multe informatii cu privire la numarul companiilor ce monitorizeaza activitatea angajatilor, portalul HR-Romania.ro a realizat anul trecut un sondaj pe un esantion de 212 angajati, potrivit caruia 64,5% dintre companiile in care acestia lucreaza supravegheaza activitatea online a angajatilor si 56,6% monitorizeaza e-mail-urile acestora.

Motivul, pentru 42% dintre companiile angajatoare, era intentia de a evalua eficienta activitatii angajatilor, in timp ce 35,2% urmareau sa se protejeze de scurgeri de informatii confidentiale, iar restul de 22,7% sperau sa protejeze astfel reteaua de calculatoare contra unor atacuri informatice din exterior. Tot pentru evaluarea productivitatii angajatilor, studiul a relevat ca aproape jumatate dintre companii monitorizeaza si activitatile desfasurate pe computer, putand sa determine astfel cat timp petrec angajatii in fata computerului si sa inregistreze numarul de tastari efectuate. Acelasi studiu evidentia insa ca, din punctul de vedere al angajatilor, supravegherea poate reprezenta un factor de stres si demotivare (33,5% dintre respondenti) sau chiar un motiv de schimbare a locului de munca (10,8%).

Cat priveste datoria legala a companiilor de a instiinta angajatii ca sunt supravegheati, doar 61,3% dintre respondenti au declarat ca li s-a comunicat oficial de catre conducerea companiilor, in timp ce restul au aflat din surse neoficiale. In SUA, practica monitorizarii activitatii angajatilor pe internet si urmarirea email- urilor care pleaca de pe computerele companiei este deja uzuala, mai mult de o treime din companiile americane folosind o asemenea aplicatie de monitorizare, potrivit American Management Association. In acelasi timp, aproape jumatate dintre aceste companii isi concediaza angajatii atunci cand descopera ca acestia folosesc internetul prea mult in interes personal. In companiile din Romania, judecand dupa rezultatele studiului HR-Romania, faptul ca sunt monitorizati nu pare sa fie o grija in plus pentru angajati, dat fiind ca numai in 11% dintre cazuri companiile au recurs la concedieri si in tot atatea cazuri la reduceri salariale atunci cand au descoperit ca angajatii abuzeaza de internet.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/new-media/cat-pierd-companiile-pentru-ca-angajatii-stau-pe-messenger-4031406
4031406
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.