Vor duce e-readerele la moartea cartilor?

Postat la 01 februarie 2010 40 afişări

Iei volumul din biblioteca, te asezi in fotoliu si incepi sa-l rasfoiesti. Ei bine, nu: acum iti cumperi un cititor electronic, unde ti-ai depozitat cartile pe care vrei sa le porti cu tine si, eventual, sa le si citesti la un moment dat.

Seria de lansari ale noilor dispozitive a inceput in forta din prima luna a anului, odata cu Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas, cel mai mare targ tehnologic din lume. Spre exemplu, dispozitivul lansat de compania Skiff are cel mai mare ecran, de 11,5 inci (30 cm) si a fost creat special pentru citirea ziarelor, a revistelor si a documentelor PDF. Cel lansat de Plastic Logic este color si prin intermediul lui pot fi citite documente Word, fisiere PDF, prezentari PowerPoint si documente Excel, iar cele doua aparate de citit carti virtuale lansate de producatorul de electronice Samsung au ecran tactil, pe care poti sa si scrii cu un pix special.

Si Apple si-a anuntat la CES intrarea pe piata dispozitivelor pentru citit carti online, anuntand aparitia in luna martie a unui aparat cu ecran de 10 inci (25 de cm) si Wi-Fi. "Ceea ce va diferentia noul dispozitiv Apple de celelalte aparate de acelasi gen va fi software-ul", a spus Gene Munster, analist al Piper Jaffray & Co. De asemenea, va reprezenta un adversar de temut si pentru notebook-uri, considera analistul. Pana la sfarsitul anului, Apple ar putea vinde aproximativ 1,4 milioane de e-readere. Daca pretul dispozitivului va fi de aproximativ 600 de dolari, vanzarile companiei Apple vor creste cu 2% in 2010, a apreciat Munster. Pentru a se diferentia de alte e-readere si in mod special de Kindle, noul aparat Apple va transforma cartile digitale si revistele online in experiente interactive, oferind celor ce citesc link-uri catre interviuri luate autorilor, fotografii si site-uri de clipuri video, incluzand insa si publicitate.

Nici Microsoft nu s-a lasat mai prejos, anuntand la doar o zi dupa Apple lansarea unui tablet PC, care ofera, pe langa functia de cititor de carti electronice, si posibilitatea de a naviga pe internet. Noul dispozitiv Microsoft, care se va numi Courier, va fi produs de Hewlett-Packard, va avea ecran tactil, va rula pe sistemul de operare Windows 7, va permite citirea de carti online si va fi pus in vanzare in a doua jumatate a anului.

Din seria de lansari care a avut loc la inceputul acestui an nu putea lipsi Amazon, care a anuntat noua versiune a e-readerului Kindle, numit Kindle DX, disponibila in peste 100 de tari. Cu un ecran de 9,7 inci, Wi-Fi, o memorie de 3,3 GB si o capacitate de stocare de 3.500 de carti, noul dispozitiv va putea fi cumparat online (de pe Amazon.com, fireste) la un pret de 489 de dolari. In luna octombrie a anului trecut, compania a distribuit pentru prima data in afara Statelor Unite o versiune mai mica a e-readerului, care are un ecran de 6 inci si care costa in jur de 279 de dolari.

In ce priveste cartile disponibile online pentru aceste echipamente, oferta e relativ bogata. Numai platforma Google Books ofera peste 10 milioane de carti scanate, cu scopul de a crea o biblioteca accesibila oricarei persoane care are conexiune la internet. Alina Constantinescu, studenta de la Rutgers, ne-a spus ca pana acum a descarcat peste 200 de carti pentru a le citi ca fisiere. "Si am prieteni care au ajuns chiar la o mie", adauga ea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT,
e-reader
/business-hi-tech/it/vor-duce-e-readerele-la-moartea-cartilor-5462725
5462725
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.