Radu Georgescu la a treia vanzare: "Nu vreau sa ma laud"

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 18 octombrie 2010 191 afişări

Pentru Radu Georgescu, care a semnat al treilea contract de vanzare a actiunilor unei companii dezvoltate de el de la zero - ePayment -, momentul nu mai inseamna o schimbare de directie in afaceri, cum s-a intamplat in cazul RAV. Pentru ePayment insa inseamna cheia spre Europa Centrala si de Est.

"Sunt cumparatori mai familiarizati cu plata online sau doar mai putin reticenti fata de ea", apreciaza Nicolescu, adaugand si categoria romanilor care calatoresc in afara tarii, in interes de serviciu sau in concediu, si cumpara cu cardul bancar. Sume probabil la fel de mari de bani sunt directionate si invers, de la cumparatori din Romania pe magazine de comert online straine, cu toate ca aici nu exista date despre dimensiunea pietei. "Posesorii de carduri Visa prefera magazinele online locale, valoarea tranzactiilor din Romania fiind mai mare decat cea a tranzactiilor in afara tarii", precizeaza Catalin Cretu, directorul general pentru Romania al Visa Europe.

Privind situatia in ansamblu, din perspectiva potentialului de plati pe care ePayment ar putea ajunge sa le proceseze, Naspers a facut o afacere buna. Radu Georgescu refuza sa spuna insa care a fost situatia de partea aceasta a baricadei, preferand ca si in cazul RAV sa pastreze secreta valoarea tranzactiei. "Nu e vorba doar despre clauzele de confidentialitate, ci si de faptul ca nu imi place sa ma laud", spune omul de afaceri, precizand insa ca evaluarea a fost una strategica si nu s-a facut pe multipli de indicatori financiari. Fiindca tot am ajuns in acest punct, sa precizam ca ePayment a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2,4 de milioane de euro si un profit brut de 700.000 de euro. Pentru evaluarea unei companii exista sase metode de calcul, iar de cele mai multe ori, valoarea finala a companiei se obtine printr-o medie a mai multor cifre.

"Probabil este vorba despre 5-7 mil. euro", crede Cristian Ionescu, country managerul Coface Romania. Pasionat de astfel de calcule, Ionescu apreciaza valoarea atat in functie de rezultatele financiare, cat si de contextul pietei si al oportunitatilor pe care Naspers le-a luat la pachet cu compania, insa admite ca este greu de estimat la ce suma au ajuns cele doua parti in urma negocierilor, mai ales ca sunt foarte multi parametri de luat in calcul, iar informatiile sunt atat de putine. "Pentru RAV am vazut tiparite evaluari cuprinse intre 2 si 210 mil. euro, dar pana acum, la sapte ani de la tranzactie, nu s-a aflat exact care a fost suma corecta. Si nici acum nu se va afla", conchide Radu Georgescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/radu-georgescu-la-a-treia-vanzare-nu-vreau-sa-ma-laud-7481951
7481951
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.