Povestile romanilor care conduc filiale de giganti IT

Autor: Roxana Cristea Postat la 25 noiembrie 2010 43 afişări

Sefii filialelor locale ale gigantilor internationali din IT au povesti cu multe puncte comune, avand in vedere gradul de specializare presupus de o cariera in acest domeniu. Desi cei mai multi dintre ei au terminat Politehnica, au lucrat in IT inca de pe bancile facultatii si unii ocupa acum pozitii similare, evolutiile si tintele lor in cariera sunt insa diferite.

Daca Mandrutescu, Enache sau Tudor au inceput de jos in companiile in care au ajuns manageri, cei care conduc subsidiarele Adobe si Lenovo in Romania au venit din mediul antreprenorial. Aurel Netin, directorul Lenovo Romania, declara acum ca lucrul cel mai bun care i s-a intamplat pe plan profesional a fost infiintarea propriei companii IT, in 1994, pe care a condus-o pana in 2004. "Incununarea carierei mele de IT este data de prezenta intr-o multinationala precum Lenovo", comenteaza seful Netin, care lucreaza in compania chineza inca din 2005, de la deschiderea ei in Romania.

"E provocator sa fii director la Lenovo", marturiseste Netin, motivand prin faptul ca, avand propria sa firma, venea dintr-o lume unde el era cel care conducea, iar apartenenta la o corporatie presupune o sumedenie de proceduri stricte, venite pe cale ierarhica. "Dar sunt o persoana optimista, care stie sa se descurce in fata provocarilor", completeaza el tonic, referindu-se in special la cea mai grea perioada a sa de cand se afla la conducerea Lenovo. "Am avut o etapa foarte dificila la doua trei luni dupa ce m-am angajat, pentru ca, sincer va spun, ca sa ajungi intr-o pozitie de top intr-o corporatie trebuie ca inainte sa fi lucrat tot intr-o pozitie de top intr-o corporatie ori sa fi crescut in corporatia aia si sa fi depasit toate etapele. Eu am ajuns direct in top", afirma el. "Exista o anumita structura, acum ma descurc, insa atunci cand m-am lovit prima data de ea a fost destul de greu, am avut un oarecare soc. Oricum, peste cinci ani de zile ma vad tot aici si sper sa fiu tot cat mai in top."

Un fost antreprenor care conduce in prezent subsidiara din Romania a unui gigant international este si Alexandru Costin. "Singurul roman din conducerea Adobe la nivel mondial sunt eu, care am fost promovat la Senior Director si sunt parte din Adobe Senior Leaders", spune Costin, care a terminat Politehnica din Bucuresti si are un masterat in economie. A fondat in anul 2001 InterAKT, cu o investitie de 2.000 de euro, alaturi de Bogdan Ripa. "Primul an a fost cel mai greu, pentru ca nu aveam bani, nu aveam viziune si nu aveam clienti", isi aminteste actualul director al Adobe Romania. Compania, care a avut prima data sediul intr-o camera de camin din campusul Regie, a fost cumparata in anul 2006 pentru 20 de milioane de dolari de grupul american Adobe, care dorea sa aiba un centru de cercetare si dezvoltare in Romania fara a porni de la zero.

Trecerea de la antreprenoriat la managementul intr-o companie multinationala a fost o adevarata provocare si pentru Costin. "Profesional, trebuia sa invat mecanismele dintr-o companie multinationala", evoca el, iar una dintre schimbarile pe care trebuia sa le asume este rafinarea stilului de conducere. "Sunt un conducator destul de autoritar, cer foarte multe de la oameni", admite seful Adobe Romania.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
sefi,
filiale,
IT,
Romania,
cariera
/business-hi-tech/it/povestile-romanilor-care-conduc-filiale-de-giganti-it-7731709
7731709
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.