Negru pe alb despre industria tipografica sau cum se vede viitorul de la Dublin

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 16 septembrie 2010 396 afişări

Cresterile de pana acum din industria de tiparire, fie ea cu cartuse originale sau alternative, se vad altfel din Dublin, unul dintre orasele care alimenteaza Romania cu cerneala pentru imprimante. Precizia care domneste in centrul de cercetare nu se transpune insa si in estimarile de vanzari pentru anii ce vin. Iar perspectivele nu sunt deloc colorate.

Practic, orice consumator poate determina combinatia cea mai potrivita dintre imprimanta si consumabile asa incat sa poata imprima un numar cat mai mare de pagini. Asa a fost inlaturat in ultimii ani si mitul mililitrilor: mai multi producatori de cartuse alternative au promovat initial aceste produse ca fiind nu doar mai ieftine, dar continand si o cantitate mai mare de cerneala, dar mililitrii in plus nu s-au dovedit a contribui la imprimarea unui numar mai mare de pagini, intrucat consumul imprimantei era in acest caz mai mare decat daca s-ar fi folosit un consumabil original. "E cam ca la masini. Degeaba promovezi rezervorul de combustibil de 70 de litri daca omiti sa spui si care este consumul. Masina are intr-adevar o capacitate mai mare, dar daca face doar 70 de kilometri, n-ai facut nimic", comenteaza managerul HP.

De consum s-au preocupat tot mai mult in ultimii aproape doi ani nu doar utilizatorii individuali de imprimante, ci si companiile in cautarea unor cai de reducere a cheltuielilor. Unele companii au incercat sa-si faca angajatii mai responsabili cu privire la paginile tiparite, asa incat sa se rezume doar la strictul necesar, fara sa mai iroseasca resurse. Altele au ales sa externalizeze serviciile de imprimare, dupa cum spune Petr Sichrovsky, directorul executiv al Xerox Romania si Republica Moldova.

Gratie externalizarii, costul de imprimare intr-o companie poate fi redus cu cel putin 10%, procent care poate ajunge chiar si la 30% in functie de anumite criterii, potrivit unei analize realizate de compania de cercetare Gartner. Pe de alta parte, diminuarea densitatii cernelii cu aproximativ 10-20 de procente poate aduce in plus o reducere cu 10% a costului de tiparire per pagina, iar daca se ia in calcul si hartia, tiparirea pe ambele fete ale paginii poate diminua si aici costurile cu o treime, potrivit analistilor. In total, o companie cu aproximativ 1.000 de angajati poate tipari intr-un an cu 1,6 milioane de pagini mai putin, ceea ce poate insemna o economie de cateva zeci de mii de euro.

Restrangerea consumului de cerneala, precum si faptul ca planurile pentru achizitia de imprimante au fost puse de multi in asteptare anul trecut s-au resimtit insa puternic in vanzarile producatorilor. Piata de echipamente de imprimare din Romania aproape ca s-a prabusit, cu mai bine de 55%, de la 125 mil. euro in 2008 la doar 57,1 mil. euro, potrivit datelor Gartner. "Anul acesta ar putea fi inregistrata o crestere usoara, pe fondul unei reveniri a cererii din partea clientilor interesati sa-si optimizeze costurile si sa-si mareasca productivitatea", crede Sichrovsky, vorbind insa probabil de numarul de bucati vandute, pentru ca din punct de vedere valoric, vanzarile vor fi anul acesta si mai mici, de putin peste 50 mil. euro, potrivit analistilor companiei de cercetare care estimeaza totodata o crestere aproape insesizabila a numarului de unitati, de la putin peste 286.000 de copiatoare, imprimante si multifunctionale la aproximativ 287.500 de bucati. "Piata imprimantelor ramane dura in Romania, mai ales ca economia sufera mai mult in comparatie cu alte tari din Europa Centrala si de Est", continua seful Xerox Romania.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
imprimante,
HP,
tipografii,
Dublin,
reportaj
/business-hi-tech/it/negru-pe-alb-despre-industria-tipografica-sau-cum-se-vede-viitorul-de-la-dublin-7182816
7182816
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.