Mai poate scadea factura telecom?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 01 octombrie 2010 68 afişări

Intre 120 si 250 de euro. Atat plateste in medie intr-un an un utilizator de servicii de telefonie mobila si fixa, televiziune si internet, in situatia in care ar fi abonat la toate cele patru servicii. Mai putin decat cheltuieste cu utilitatile, mai ales ca factura telecom n-a facut decat sa scada in ultimii cativa ani si scade in continuare.

In ce priveste piata telecom din Romania, ARPU ar urma sa scada anul acesta cu 20%, dupa unele estimari din industrie, diminuare ce reflecta scaderea puterii de cumparare a consumatorilor. O astfel de scadere nu e greu de intuit, in conditiile in care operatorii continua sa diminueze tarifele, asa cum o dovedesc noile oferte lansate in ultima perioada pe piata, iar multi clienti si-au renegociat anul trecut pachetele de servicii, diminuandu-si astfel facturile lunare. "Razboiul preturilor a dus insa tarifele la cel mai mic nivel. Nu cred ca tarifele mai pot cobori prea mult", este de parere Yorgos Ioannidis, directorul executiv al Romtelecom.

Ce-i drept, pretul a fost practic principala arma a operatorilor in lupta pentru clienti, observa Dinu Malacopol, directorul general al Digital Cable Systems, estimand ca razboiul preturilor se va incheia de-abia peste cativa ani si nu fara victime (consolidari) in industrie.

"Pana acum, operatorii au recurs la diminuarea consistenta a cheltuielilor operationale, asa incat sa-si pastreze marjele in conditiile unui ARPU in scadere", sustine Iulian Circiumaru, analist al firmei de consultanta A.T. Kearney. Acum insa nu prea mai au de unde sa taie, iar nivelul mediu al facturilor de telecom a ajuns printre cele mai mici din Europa, daca ne raportam la studiul European Mobile Industry Observatory realizat de A.T.

Kearney, din care reiese ca ARPU mediu lunar in Europa la telefonie mobila este de 22 de euro, iar factura anuala medie a posesorilor europeni de mobil este de peste 260 de euro, mai mult decat dublul celei din Romania.

Intr-adevar la nivelul intregului continent, ARPU s-a diminuat considerabil: daca in 2000 era vorba despre 34 de euro, iar in urmatorii trei ani s-a mentinut constant, la 30 de euro, acum se indreapta spre mai putin de 20 de euro pe luna.

In acelasi timp, putine sunt tarile europene unde venitul mediu per utilizator a ajuns la mai putin de 10 euro pe luna. "Principala problema a operatorilor va fi scaderea ARPU, atat din cauza restructurarilor din piata de business, cat si pe fondul cursului de schimb, de-acum in crestere cvasiperpetua", scria la inceputul anului trecut pe blogul sau Liviu Nistoran, pe atunci presedintele arbitrului telecom din Romania. Iar situatia nu pare sa se fi schimbat cu mult.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
telefon,
telecom,
internet,
ARPU,
profit,
rentabilitate
/business-hi-tech/it/mai-poate-scadea-factura-telecom-7419300
7419300
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.