Mai poate scadea factura telecom?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 01 octombrie 2010 68 afişări

Intre 120 si 250 de euro. Atat plateste in medie intr-un an un utilizator de servicii de telefonie mobila si fixa, televiziune si internet, in situatia in care ar fi abonat la toate cele patru servicii. Mai putin decat cheltuieste cu utilitatile, mai ales ca factura telecom n-a facut decat sa scada in ultimii cativa ani si scade in continuare.

Spre deosebire de telefonia mobila, unde nu e niciun secret legat de acest indicator, in cazul serviciilor triple-play (telefonie fixa, televiziune si internet), venitul mediu este mai greu de calculat. In teorie, ARPU este rezultatul impartirii veniturilor din servicii la numarul de abonamente contractate de clienti, insa un client poate avea contracte diferite pentru fiecare dintre cele trei servicii, chiar daca toate sunt furnizate de acelasi operator, in timp ce un altul poate avea toate serviciile pe acelasi abonament.

In cazul UPC, spre exemplu, compania face in raportarile financiare diferenta intre numarul de clienti ai fiecarui serviciu si numarul total de abonamente, asa incat venitul mediu per utilizator poate fi calculat: anul trecut, cifra a fost in jur de 74 de euro, in scadere fata de peste 89 de euro in 2008. "Investitiile UPC in ultimii ani se reflecta intr-o crestere constanta a bazei de clienti pentru serviciile de televiziune digitala, voce si internet", spune Severina Pascu, directorul financiar al companiei.

Cu toate acestea, veniturile n-au putut tine pasul in mod proportional, ba chiar dimpotriva, majoritatea operatorilor s-au confruntat cu o scadere a afacerilor in ultimii ani. Pentru competitorii Romtelecom si RCS&RDS este insa aproape imposibil de dedus cat platesc clientii in medie intr-un an. In ce priveste Romtelecom, spre exemplu, din cifra de afaceri de peste 800 de milioane de euro inregistrata anul trecut, valoarea exacta a veniturilor din servicii telecom nu este publica, in conditiile in care compania obtine venituri si din alte servicii, precum interconectarea, inchirierea retelei proprii altor operatori sau servicii precum asistenta IT.

Iar in cazul RCS&RDS, compania a facut public numarul abonamentelor doar pentru 2009, aici fiind incluse si operatiunile din Ungaria, Slovacia, Cehia, Croatia si Serbia. Venitul mediu per utilizator a fost in ansamblu de 61,9 euro pentru tot anul.

Tendinta din ultimii ani a fost de scadere a cheltuielilor medii anuale cu facturile telecom, in unele cazuri chiar si cu 30% fata de nivelul de acum patru-cinci ani. Operatorii mobili au inregistrat o diminuare constanta a venitului mediu per utilizator din 2006 incoace, cu mici exceptii, cand indicatorul s-a mentinut constant gratie evolutiei proportionale a veniturilor si a numarului de clienti. In ce priveste furnizorii de telefonie fixa, cablu si internet, de-a lungul anilor exista fluctuatii, explicabile prin strategia agresiva de atragere a unor clienti noi, chiar daca tarifele au ramas relativ stabile.

"Factori precum maturitatea pietei si ofertele care incorporeaza sute sau chiar mii de minute de convorbire, mesaje si trafic de date, cumulati cu efectele recesiunii economice vor determina probabil in 2010 o diminuare a valorii ARPU la nivelul intregii piete", anticipa la sfarsitul anului trecut Dorin Odiatiu, directorul de marketing al Orange Romania.

Se intampla insa peste tot in lume, dupa cum observau inca de anul trecut analistii companiei de cercetare de piata ABI Research. La nivel mondial, clientii operatorilor telecom plateau din 2008 in medie mai putin chiar si cu 15% fata de anul precedent, cu toate ca internetul mobil compensa cu o crestere chiar si de 25% in anumite zone ale lumii. In China sau India, ARPU este in scadere cu 10% de la an la an, in timp ce in Europa, minusul este de cel mult 8 procente, iar singura piata stabila din acest punct de vedere este cea nord-americana.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
telefon,
telecom,
internet,
ARPU,
profit,
rentabilitate
/business-hi-tech/it/mai-poate-scadea-factura-telecom-7419300
7419300
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.