Cum să fii milionar în România fără să faci afaceri cu statul

Autor: Ioana Mihai Postat la 09 august 2012 591 afişări

Dincolo de suma mare de bani plătită de Naspers pentru eMag, vânzarea celui mai mare retailer român din online are o conotaţie şi mai puternică. IT&C-ul este domeniul care i-a transformat în milionari pe cei mai mulţi români, iar, mai nou, se îngroaşă rândurile multimilionarilor.

Numărul românilor care s-au îmbo-găţit de pe urma afacerilor dezvoltate în domeniul IT&C este însă mult mai mare. Acest domeniu de activitate este fără doar şi poate cel care a dat cei mai mulţi milionari în ultimul deceniu. În 2011, mai bogat cu 2 milioane de euro a devenit Daniel Oancea, care a vândut Squario IT Solutions şi Focus Net Consulting către Kapsch Business Com.

Un alt exemplu: în urmă cu mai puţin de doi ani, doi antreprenori locali - Alexandru Vişan şi Dragoş Stan - au vândut pachetul majoritar de acţiuni al distribuitorului local de produse IT&C Scop Computers către compania poloneză ABC Data. Tranzacţia a fost evaluată la 5 milioane de euro în condiţiile în care compania închisese anul 2008 cu un profit net de 1,4 milioane de euro la afaceri de 81,5 milioane de euro. Cele două părţi au agreat atunci că partea poloneză va deveni în câţiva ani singurul proprietar, iar românii au mai obţinut astfel încă 1,68 de milioane de euro de la ABC Data.

În rândul celor care s-au îmbogăţit din online figurează alţi patru antreprenori români. Deşi valoarea vânzării nu este cunoscută, în 2010 Matei Maloş, Elena Anghel, Paul Ghinea şi Alexandru Dima au câştigat de pe urma cedării afacerii Magazinuldecase.ro către Sanoma Digital.

Alţi patru milionari în euro şi-au văzut banii în cont în urma unei tranzacţii care a avut loc în 2009, la semnarea contractului prin care sud-africanii de la Naspers au preluat pentru 4,7 milioane de euro site-ul de vânzări de maşini la mâna a doua Autovit.ro. Valoarea tranzacţiei a luat prin surprindere piaţa online locală datorită preţului considerat mare, iar Cornel Pârvu, Florea Pârvu, Florian Nilă şi Irina Nilă au încasat fiecare peste un milion de euro în urma acestei vânzări. La acel moment, vânzarea Autovit.ro era una dintre cele mai mari tranzacţii de pe piaţa online din România, fiind depăşită doar de preluarea eMag de către Asesoft Distribution pentru 10 milioane de euro şi vânzarea portalului Neogen către Tiger Global şi Wouver Investerigen pentru 6 milioane de euro.

Bani frumoşi a încasat tot dintr-o firmă dezvoltată în domeniu şi Bogdan Putinică, care a vândut în 2008 IP Devel către Enea, companie suedeză specializată în software pentru telefoane mobile. Suedezii au plătit atunci 3,2 milioane de euro pentru pachetul de acţiuni, iar termenii contractului prevedeau ca în patru ani (adică în 2012) să achite o a doua tranşă cu o valoare similară, în funcţie de atingerea anumitor obiective. Practic la momentul vânzării, banii s-au împărţit între Adecco, care deţinea 76% din acţiuni (în urma unei tranzacţii ce a avut loc în a doua jumătate a anului 2006), şi Bogdan Putinică, cofondator şi director executiv IP Devel la acea vreme.

Tot în urmă cu patru ani, un alt antreprenor care şi-a văzut contul alimentat cu o sumă cu şapte zerouri a fost Sebastian Ion, care a primit 2 milioane de euro pentru 50% din acţiunile Combox Delivery, vândute către Asesoft Distribution. Iulian Stanciu, directorul general al cumpărătorului, spunea la acea vreme că a urmărit prin această achiziţie accesul într-un business greu de construit: cel de distribuţie de accesorii, principala linie de afaceri a Combox.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
emag,
tranzactii,
naspers,
afaceri
/business-hi-tech/it/cum-sa-fii-milionar-in-romania-fara-sa-faci-afaceri-cu-statul-9931836
9931836
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.