Club Business Magazin: Securitatea în cloud. Cum poate falimenta o afacere lovită de atacuri informatice

Autor: Razvan Muresan Postat la 16 octombrie 2014 230 afişări

Migrarea datelor în cloud ridică tot mai multe provocări legate de siguranţa informaţiilor şi modul în care acestea pot fi apărate de răufăcători. Invitaţii celui mai recent club Business Magazin, cu tema „Securitatea în cloud“, organizat în parteneriat cu Bitdefender, au vorbit despre felul în care atacurile pot provoca pierderi companiilor şi pot duce, în unele cazuri, chiar la faliment.

Club Business Magazin: Securitatea în cloud. Cum poate falimenta o afacere lovită de atacuri informatice

BOGDAN TUDOR, CLASS IT: Termenul de cloud, de când a început să fie promovat ca termen de marketing, a început de fapt să clarifice lucrurile. Pentru că toţi cei din această sală am folosit, încă din anii 2000, servicii de cloud. Am folosit un cont de e-mail, pe care îl avem la un furnizor extern. Acel cont de e-mail era găzduit pe un server extern, adică ceea ce numim astăzi ”în cloud„. Iar toată nebunia aceasta din jurul cloudului este de fapt un concept de marketing care să ajute în promovare. De ce să ajute în promovare? Pentru că e mult mai uşor de explicat unei persoane care nu are cunoştinţe tehnice, prin acest termen, că datele sunt în afară, găzduite într-un mod securizat care permite accesarea oricând, decât să îi prezinţi o listă întreagă de caracteristici tehnice. Iar termenii tehnici ar fi extrem de greu de înţeles de către un utilizator obişnuit.

Din punctul meu de vedere, există o nebuloasă referitor la cine are acces la acele date, când poate să aibă acces, care sunt termenii de livrare ai serviciului, din punct de vedere al furnizorului. Iar utilizatorii, chiar dacă au acces la aceşti termeni, îi privesc ca pe mii de puncte peste care de obicei trec cu mouse-ul de sus până jos, fără să le citească, pentru a da accept. Asta este adevărata problemă a cloudului, pentru că printre acele mii de puncte se află lucruri esenţiale, care ţin de cine are acces la acele date, când au acces la acele date, posibilităţi de acces, metode de recuperare în caz de dezastru sau limitarea răspunderii furnizorului. Citind cu atenţie veţi descoperi că, de cele mai multe ori, furnizorul nu are nicio responsabilitate faţă de dumneavoastră. De aceea sugestia mea este să încercaţi să fiţi atenţi poate nu la toate paragrafele, dar să citiţi măcar în mare atunci când vine vorba de migrarea în cloud.

MIHAI GURAN, BITDEFENDER: E vorba, în primul rând, de încredere. Trebuie să ai încredere în compania cu care lucrezi, trebuie să ai încredere că ei vor respecta anumite standarde de securitate, trebuie să ai încredere că atunci când ai o problemă ei vor interveni. Tendinţa este foarte clară, iar driverul principal al acestui trend este nevoia de a fi eficienţi, nevoia de a face lucrurile cu costuri cât mai mici. O bună parte din ecosistemul clasic în IT, lanţul clasic furnizor – distribuitor – reseller – client, se transformă şi acţionează într-un mod mixt, atât în furnizarea de echipament cât şi ca brokeri de servicii în cloud.

BOGDAN TUDOR, CLASS IT: Puţini sunt în România cei care investesc sume consistente, sume pe care le investesc de obicei furnizorii de soluţii cloud. Vorbim, în cazul corporaţiilor mari, de milioane de dolari sau de euro care se investesc anual în protecţia datelor dumneavoastră, bani care de obicei sunt greu de investit chiar şi de o companie mare din România. Din păcate, decizia de migrare în cloud vine de obicei după ce ”te-ai ars„. Vedem în fiecare zi, în piaţă, multe companii care iau decizia de a apela la o soluţie profesională de găzduire a datelor şi de protecţie a informaţiei după ce se întâmplă un eveniment neplăcut.

SILVIU SÎRBU, VOXILITY: Pentru foarte multe firme, aş spune că o soluţie de securitate se alege după preţul cel mai mic. Şi obişnuinţa joacă un rol important. Furnizorul de astfel de soluţii se schimbă greoi dacă o companie are deja câţiva ani în spate de istorie cu respectivul produs.

BOGDAN TUDOR, CLASS IT: Dezvăluirile presei legate de atacuri informatice ajută foarte mult toată industria. Aceste dezvăluiri îi fac pe cei care găzduiesc date să se întrebe la rândul lor dacă ei ar putea păţi cândva acelaşi lucru. Am constatat în ultima perioadă că numărul de analize de securitate pe care le facem a crescut foarte mult, ceea ce indică o tendinţă demnă de remarcat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bitdefender,
business magazin,
securitate,
club
/business-hi-tech/it/club-business-magazin-securitatea-in-cloud-cum-poate-falimenta-o-afacere-lovita-de-atacuri-informatice-13391611
13391611
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.