Din Romania, pentru iPad

Postat la 12 aprilie 2010 19 afişări

Lansarea tabletei iPad a Apple a dus la o adevarata revolutie printre creatorii de aplicatii. Iar printre cele cateva mii de dezvoltatori se afla si o echipa din Romania, care a creat o aplicatie pentru noul gadget.

WiP s-a mai ocupat in ultima perioada si de proiecte legate de retelele sociale online, precum Mudjo.com (statusuri pentru programele de mesagerie) sau Twip.me (citire si actualizare a contului de Twitter prin programe de mesagerie). "In urmatoarea perioada vom deschide mai multe birouri in Cluj-Napoca. Acum lucram si ne coordonam proiectele prin internet", afirma Alex Bejan.

La fel ca si cei patru tineri clujeni, mii de oameni din intreaga lume au inceput sa dezvolte aplicatii pentru iPad inca de la prezentarea tabletei de catre seful Apple, Steve Jobs, de la inceputul anului. "Apple a reusit sa creeze asa de multa zarva, incat produsul a devenit extrem de dorit. iPad va schimba modul in care o sa comunicam, o sa lucram si o sa ne distram, iar noi vrem sa participam la aceasta revolutie", a mai adaugat Bejan, dezamagit doar de faptul ca a ratat startul in piata de iPhone. Intr-adevar, miza este uriasa. In cazul iPhone, dezvoltatorii mici au putut incasa si sute de mii de dolari dintr-o aplicatie software dedicata telefonului, piata aplicatiilor pentru iPhone si iPod Touch depasind vanzari anuale de un miliard de dolari. Acum, iPad inseamna potentiale venituri cel putin similare. Spre exemplu, fratii Igor si Marko Pusenjak, creatorii popularului joc pentru iPhone numit "Doodle Jump", au vazut si in iPad o oportunitate de castiguri frumoase. Jocul a fost vandut in 3,5 de milioane de exemplare, la un pret de 99 de centi, din care dezvoltatorilor le-a revenit cam 70%. In cazul iPad, fratii Pusenjak spera ca vor inregistra acelasi succes. Si Walt Disney Co. a creat aplicatii pentru iPad, care au fost dezvaluite cu doua zile inainte ca tableta sa fie pusa in vanzare. Cele doua aplicatii originale pentru iPad, numite Toy Story, ofera utilizatorilor posibilitatea de a face karaoke, de a inregistra si de a picta pe ecran cu degetul. Aplicatia Toy Story este gratuita, in timp ce aplicatia Toy Story 2 costa 8,99 dolari. De asemenea, Disney Princess, Phineas & Ferb, Winnie the Pooh si Toy Story 3 sunt alte aplicatii dezvoltate de Disney pentru iPad.

Inca din momentul lansarii tabletei Apple, producatorii de jocuri au intrat in competitie pentru a crea cat mai multe aplicatii pentru ea. "Tableta va avea un impact puternic pe piata consolelor de jocuri", a spus Asbjoem Soendergaard, fondatorul Tactile Entertainment. "Suntem entuziasmati de tableta deoarece ne ofera foarte multe posibilitati de a crea", adauga Bran Meehan, directorul de dezvoltare globala a produselor la Sourcebits, producator de aplicatii si jocuri pentru console si telefoane mobile.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business hi-tech,
Apple,
iPad,
dezvoltatori,
romani
/business-hi-tech/din-romania-pentru-ipad-5852577
5852577
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.