Muzica clasica coboara in strada

Postat la 27 octombrie 2009 67 afişări

La festivalul SoNoRo, artistii coboara de pe piedestalul scenei de concert si atrag publicul in locuri putin obisnuite pentru un spectacol de muzica clasica.

In plus, concertul SoNoRo a devenit produs de export. Popovici, recent revenit de la un concert de la Tokio pentru care s-au vandut toate biletele (500 de spectatori in total), spune ca va organiza concerte la Konzerthaus din Viena, Carnegie Hall din New York, la Londra si in 2011 la Paris.

Ideea apropierii muzicii clasice de publicul larg e pusa in practica si de marile orchestre ale lumii, care renunta din cand in cand la salile proprii de concerte cu acustica perfecta si public cunoscator si organizeaza evenimente in aer liber, unde accesul este gratuit.

De exemplu, Filarmonica din Viena, una dintre cele mai faimoase din lume: desi biletele pentru concertul de Anul Nou se epuizeaza inca de la sfarsitul lui ianuarie, cei care nici macar nu visau la un bilet la vreunul dintre concerte pot veni in schimb vara in parcul Palatului Schonbrunn, pentru ceea ce a devenit deja traditie - Summernight Concert Schonbrunn. "Suntem convinsi ca muzica clasica are o importanta imensa nu numai pentru muzicienii care o produc, ci si pentru intreaga societate", spune Dieter Flury, managerul general al Filarmonicii din Viena.

Gradinile resedintei de vara a imparatilor austrieci sunt luate cu asalt de zeci de mii de localnici si turisti amatori de muzica clasica. Intrarea este deschisa marelui public, ceea ce atrage multimi care ii uimesc chiar si pe membrii orchestrei. La primul concert, organizat in 2004, se estimase ca vor participa 30.000-40.000 de spectatori, dar de fapt au venit 90.000, la care s-au adaugat 400.000 de telespectatori care au urmarit transmisiunea TV.

La Londra exista un intreg festival ce si-a propus sa faca muzica clasica mai accesibila maselor. Faimoasa serie de concerte Proms (BBC Proms) este organizata timp de opt saptamani, in fiecare vara, la Royal Albert Hall si are pe afis nume celebre precum Filarmonica din Berlin, cea din Viena sau Concertgebouw din Amsterdam. Pentru arena din mijlocul salii se vand in mod traditional cate 1.000 de bilete la preturi de 4 sau 5 lire pentru asa-numitii "promenaders", cei ce stau in picioare in timpul concertului (de unde si denumirea festivalului). Nu inseamna insa ca muzica aleasa e sub standarde: aici vin cele mai bune orchestre din lume, iar oferta de concerte merge de la muzica de film la {ostakovici si Beethoven ori Xenakis si Andriessen. Fiecare editie de Proms include spectacole in aer liber, Proms in the Park, cele din incheierea festivalului fiind transformate in adevarate petreceri, cu focuri de artificii si lucrari alese astfel incat sa celebreze (nu intotdeauna pe gustul tuturor, e drept) mandria imperiala britanica.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SoNoRo,
muzica clasica,
festival,
concerte
/arta-si-societate/lifestyle/muzica-clasica-coboara-in-strada-5031922
5031922
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.