Loteria strainilor pe internet

Postat la 08 martie 2010 46 afişări

Sfatul primit in copilarie, “nu vorbi cu strainii”, s-a perimat intr-o lume in care acumularea de experiente conteaza mai mult decat sentimentul de siguranta, iar cei ce au uitat de avertismentul parintilor au descoperit si calea spre profit.

Cand a fost lansat, site-ul avea 5.000 de utilizatori, iar acum, dupa trei luni, u numarul lor a ajuns la 50.000. Aparent, experienta este similara site-urilor de chat, dar depinde cum o privesti. Am testat website-ul si n-am reusit sa petrec mai mult de cateva secunde inainte de fiecare "next". Poate insa servi din cand in cand ca experienta comica, pentru ca personajele sunt cel putin inedite - travestiti, adolescenti emo, exhibitionisti, intr-un cuvant foarte putini oameni obisnuiti. Nu am avut norocul reporterului The New Yorker, care spune ca a petrecut o jumatate de ora vorbind cu un cuplu din Australia despre vinuri, dar cu siguranta totul este chestiune de soarta.

Tot de soarta va depinde si viitorul site-ului, despre care unii spun ca isi va da obstescul sfarsit curand, in timp ce altii il vad pe tanarul Andrei ca un nou geniu al internetului. Important de observat insa este ca traficul mare de pe site arata dorinta de pastrare a anonimatului online, idee care s-a pierdut odata cu dezvoltarea retelelor sociale tip Facebook, Twitter sau LinkedIn. "Odata cu avalansa de retele sociale online, viata privata a devenit tot mai putin pretuita. In schimb, Chatroulette permite navigarea oarecum incognito a utilizatorilor. Nu exista inregistrare, nu ti se cere numele si prenumele, e total diferit de Facebook sau Twitter", comenta Sarita Yardi, care isi pregateste doctoratul la Georgia Institute of Technology, pentru New York Times.

Statisticile arata ca 90% dintre cei ce utilizeaza site-ul cauta conversatii noi si neasteptate cu oameni complet necunoscuti. Iar fascinatia pentru necunoscut se poate dovedi eficienta in multe moduri, ca idee de afacere, in vreme de criza. In lumea globetrotterilor s-a conturat un nou concept - couch surfing - care presupune sa locuiesti in casele strainilor, o economie ce poate fi mana cereasca in actualele conditii. Ideea de calator gazduit de localnici nu este nimic nou, dar odata cu lansarea www.couchsurfing.com, care se dorea o platforma pentru calatorii cu spirit de aventura, tendinta a luat proportii.

Proiectul a fost gandit ca un club online, unde cei care doresc cazare se intalnesc cu cei dispusi sa puna la dispozitia musafirilor, total necunoscuti, un loc de dormit. Pentru mai multa siguranta, fiecare calator are un profil pe site, care poate fi verificat de gazda. Acelasi lucru este valabil si pentru potentialele gazde, ce pot fi verificate de turisti, iar cei ce incalca regulamentul si regulile de bun-simt sunt exclusi din circuit. Totul incepe de la o simpla cautare, in functie de criteriile dorite, si dupa gasirea persoanei potrivite, incep discutiile prin e-mail. Practic nu este o calatorie totala in necunoscut, pentru ca afli cateva detalii inainte de plecare. Acceptarea cazarii depinde de mai multi factori - de la profil si referinte pana la disponibilitatea locuintei. Insa odata ce ai intrat in circuit si ai gazduit pe cineva sau ai fost cazat, sansele sunt mai mari. "Este o metoda incredibila sa intalnesti oameni si sa primesti culturi diferite in propria casa. Am gazduit doua fete din Franta care calatoresc in jurul lumii, un cuplu din America Centrala care ne-a vorbit despre o parte a lumii necunoscuta pentru noi, un cuplu de japonezi care ne-a gatit dupa retete japoneze si o tanara din Germania dornica sa cunoasca totul despre Australia", povesteste Maureen Payne din Australia.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
retele sociale,
Chatroulette.com
/arta-si-societate/lifestyle/loteria-strainilor-pe-internet-5722387
5722387
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.