Filmele fara staruri au zdrobit la incasari pe cele cu vedete

Postat la 26 ianuarie 2010 39 afişări

Anul trecut a insemnat un record pentru industria de la Hollywood - incasari de peste 10 miliarde de dolari -, dar va ramane in istorie si ca anul in care povestea a ucis celebritatea.

"Cei care platesc biletul sunt foarte pretentiosi, iar noi punem la bataie toate trucurile stiute. Cred ca ne perfectionam, de aceea afacerile au capatat proportii internationale", spune James Cameron, al carui "Avatar" este pe cale sa devina cel mai bine vandut film din toate timpurile.

Unul dintre filmele care au marcat schimbarea de macaz a fost comedia "The Hangover", care a incasat 277 de milioane de dolari si a demonstrat ca nu este neaparat nevoie de staruri pentru incasari uriase. Este doar una dintre productiile care au aratat ca un concept inteligent sau o poveste atragatoare sunt la fel de interesante pentru spectatori ca si un star.

"District 9", un film cu buget redus in care "vedetele" erau extraterestri, iar actorul principal era un ilustru necunoscut pentru Hollywood, sud-africanul Sharlto Copley, a incasat 200 de milioane de dolari. Thrillerul "Paranormal Activity", cu Katie Featherston si Micah Sloat, alte doua mari nume de care nu auzise nimeni, a incasat 100 de milioane si, raportat la costurile de 15.000 de dolari, a devenit cel mai profitabil film din istorie.

Un cuvant greu de spus l-a avut si prestatia mai modesta la capitolul incasari a unor nume importante. In sezonul sarbatorilor de iarna, "A Christmas Carol", productia in care actorul Jim Carrey da vocea personajului Scrooge, a devenit cel mai nou intrat pe lista cu filme cu staruri care se impiedica la box office, incasand doar 137 de milioane de dolari. In afara de Carrey si filmul care a costat peste 150 de milioane de dolari, Bruce Willis in "Surrogates", Adam Sandler in "Funny People", Will Ferrell in "Land of Lost", Eddie Murphy in "Imagine That" si Julia Roberts in "Duplicity" nu au performat nici ei la box office, asa cum se asteptau producatorii.

"Reteta cu marile staruri pe afis nu a functionat anul trecut, daca privesti la filme si la numele actorilor", spune Peter Guber, presedintele Mandalay Entertainment si fost presedinte al Sony Pictures.

In aceste conditii, regulile jocului din star system au inceput sa se schimbe, iar producatorii accepta tot mai greu sa acorde actorilor principali 10% din bugetul unui film. Initiati ai domeniului, preluati de presa de la Hollywood, spun ca marile staruri sunt in dificultate, mai ales ca nu renunta la pretentiile financiare - onorarii in jur de 15 milioane de dolari sau o cota de 20% din incasari. Desi in vremurile bune nu era nimic neobisnuit pentru o astfel de cerere, mai nou studiourile le cer starurilor sa accepte mai putini bani si o cota din profit daca filmul obtine asa ceva.

In plus, studiourile isi iau in unele cazuri masuri de precautie inainte de inceperea filmarilor. Cand regizorul Peter Jackson a realizat cele trei filme din seria "Lord of the Rings", filmate in acelasi timp in urma cu zece ani, ideea era complet noua, dar reducea costurile dramatic, pentru ca actorii, scenografia, costumele trebuia puse la punct o singura data, iar plata era unica. In plus, actorii nu isi mai puteau renegocia contractele daca intre timp filmul avea succes.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
film
/arta-si-societate/lifestyle/filmele-fara-staruri-au-zdrobit-la-incasari-pe-cele-cu-vedete-5411892
5411892
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.