Exclusiv: De vorba cu cel mai tanar duce britanic

Postat la 29 martie 2010 156 afişări

Actualul duce de Argyll, proprietarul castelului Inveraray din Scotia, a discutat cu BUSINESS Magazin despre modul cum incearca sa modernizeze si sa rentabilizeze mostenirea familiei sale. Mistica titlurilor nobiliare nu mai e ce-a fost acum cateva secole; brandul si stiinta valorificarii lui raman insa teme actuale pentru orice proprietar dornic sa-si dezvolte afacerea.

Campbell este constient de valoarea mostenirii sale si vorbeste de cresterea pe termen lung a averii familiei si de pastrarea de la o generatie la alta. "Toate afacerile noastre dau rezultate pe termen lung. Nu le-as vinde, nu voi aparea pe listele cu cei mai bogati din lume; pentru mine conteaza sa las mostenire copiilor mei ceva mai bun decat mi s-a dat mie." Scotianul este singurul duce care lucreaza in industria spirtoaselor si calatoreste prin lume pentru promovarea brandului premium Royal Salute, care apartine gru-pu-lui Pernod Ricard. Alegerea nu este intamplatoare, intrucat Chivas este furnizorul oficial de whisky al casei regale britanice. Si Royal Salute are origini "regale" - a fost lansat in 1953 pentru a celebra incoronarea Reginei Elisabeta a II-a.

"Royal Salute este un amestec de scotch whisky invechit cel putin 21 de ani. Trebuie sa stiti ca 21 de focuri de tun este maximul de respect pe care il poti acorda unui monarh. A fost produs in trei culori, rosu, albastru si verde, care au fost alese pentru ca reprezinta pietrele pretioase din coroana reginei", detaliaza ducele.

Whisky-ul este afacere nationala in Scotia si produsul nr. 1 de export. Conform Scotch Whisky Association, Scotia a exportat 807 milioane de sticle de whisky in primele noua luni ale 2009, cu 1,5% mai mult decat anul trecut. Ca valoare, exportul a scazut cu 3,5% comparativ cu anul record 2008, la 2,11 miliarde de lire sterline. "Scotienii au fost intotdeauna mari calatori si de fiecare data luau cu ei lucrurile pe care puneau pret - whisky, muzica si mancarea. Dar whisky-ul este baut in mai multe tari din lume decat orice alta bautura spirtoasa."

Ducele de Argyll spune ca Royal Salute este considerat un fel de simbol al statutului social, comparabil cu un ceas Rolex sau Jaeger-LeCoultre. "Are mare succes in America, in Asia-Pacific, pentru ca este o sticla usor de recunoscut, toata lumea stie ce ai pe masa." Pasiunea pentru whisky a scotienilor a dat nastere multor cluburi si societati exclusiviste, unde cei care lucrea-za in industrie se intalnesc si dezbat teme specifice. Torquhil Ian Campbell este patron al Pastratorilor de Quaich, o societate exclusivista unde accesul se face pe baza de invitatie. Quaich-ul este vasul traditional scotian din care se bea whisky sau brandy, fabricat din metal (cositor, argint) sau lemn, uneori cu o valoare artistica sau simbolica deosebita. "The Keepers of the Quaich este un club format in anii '80 de oameni din industria distileriei si de catre un grup de nobili scotieni care isi doreau sa-i promoveze si sa-i recompenseze pe cei ce au contribuit la promovarea whisky-ului in lume", explica ducele. Printre membrii cei mai cunoscuti se numara Printul Charles. "Ne intalnim de doua ori pe an in Scotia. In prezent avem 1.700 de membri, intre care si trei romani."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/exclusiv-de-vorba-cu-cel-mai-tanar-duce-britanic-5779859
5779859
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.