Exclusiv: De vorba cu cel mai tanar duce britanic

Postat la 29 martie 2010 156 afişări

Actualul duce de Argyll, proprietarul castelului Inveraray din Scotia, a discutat cu BUSINESS Magazin despre modul cum incearca sa modernizeze si sa rentabilizeze mostenirea familiei sale. Mistica titlurilor nobiliare nu mai e ce-a fost acum cateva secole; brandul si stiinta valorificarii lui raman insa teme actuale pentru orice proprietar dornic sa-si dezvolte afacerea.

Torquhil Ian Campbell este stapan peste un imperiu care cuprinde afaceri in turism, agricultura, energii verzi si, cel mai important, pamanturi. Scriitorul Brian Masters consemna in bestsellerul "The Dukes" ca noua duci detin mai mult teren decat regina Elisabeta a II-a, care este proprietara peste 19.000 de hectare. Unul dintre cei noua si cel mai tanar dintre ei (41 de ani) este ducele de Argyll, cu 32.400 de hectare. "Multi mostenesc mai tarziu lucrurile pe care eu deja le am la aceasta varsta. Sunt numai 26 de duci in Marea Britanie si eu sunt cel mai tanar. Cred ca un spirit tanar aduce prospetime si o abordare moderna a businessului", considera Campbell. Ducele a studiat managementul terenurilor la Agriculture College, a calatorit prin lume si a avut mai multe slujbe, in industria hoteliera si timp de 16 ani la Pernod Ricard, inainte sa devina administratorul afacerilor familiei dupa moartea tatalui sau, in 2001.

Lucrurile s-au schimbat in ultimii zece ani. "Tatal meu era interesat de multe lucruri, dar erau si domenii care nu contau pentru el si nu voia sa le faca profitabile. Pentru mine toate activele sunt importante, trebuie sa functioneze si sa se autofinanteze; abordarea mea este mult mai pragmatica", afirma mostenitorul. In timp, ducele a reusit sa dubleze profitabilitatea afacerilor familiei si a investit in refacerea castelului de la Inveraray, resedinta de multe generatii a clanului. Castelul, construit intr-un amestec de stiluri baroc, paladian si gotic, pare desprins din povesti - patru turnuri strajuiesc cele patru puncte cardinale, este inconjurat de 8.100 mp de gradini si 58.000 de metri patrati de paduri. Panorama este cu atat mai impresionanta cu cat se afla in apropierea lacului Loch Fyne.

"Oamenii sunt interesati de istorie, mai ales ca multe dintre aceste minunate cladiri din toata Marea Britanie si-au pastrat mobilierul si decoratiunile originale. In Franta sau in alte tari, castelele exista, dar nu mai este nimic original inautru, pentru ca toate lucrurile de acolo au fost vandute", remarca Torquhil Ian Campbell.

Ducele spune ca la castel se organizeaza frecvent intalniri exclusiviste, lansari de produse de lux, festivaluri de muzica rock sau chiar nunti. "Este a cincea cea mai mare atractie turistica din Scotia. A fost primul castel privat care si-a deschis portile catre public in 1954 - o idee noua pe atunci, a bunicului meu - si asa a inceput castelul sa se autofinanteze. Avem 80.000 de turisti anual, din aprilie pana in octombrie, sezonul cand este deschis castelul."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/exclusiv-de-vorba-cu-cel-mai-tanar-duce-britanic-5779859
5779859
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.