Cei zece care ar putea îmbrăca românii în straie noi

Autor: Cristina Roşca Postat la 20 septembrie 2012 604 afişări

H&M a reuşit să adune mii de oameni la deschiderile primelor magazine din România, cozile formate amintind de perioada dinaintea căderii Cortinei de Fier, când românii se adunau cu mic, cu mare pentru o sticlă de lapte sau pentru una de ulei. La Zara, criză-necriză, niciodată magazinele nu sunt goale, hainele dispar de pe umeraşe în câteva zile şi sunt înlocuite rapid de altele noi, cu altă croială şi alte culori. Doar este vorba de fast-fashion. Ce alte nume cunoscute peste hotare ar putea să vină şi să revoluţioneze piaţa sau măcar să iasă din tiparele brandurilor deja existente?

"România este încă la început pe piaţa de fashion, având încă o putere de absorbţie fantastică", spune Ştefania Harabagiu, unul dintre fondatorii Brand Support, agenţie de strategie şi creaţie în trade mar-keting. Ea mai spune că deocamdată suntem Micul Paris doar la nivel simbolic şi istoric şi că mai este loc pentru venirea unor noi jucători pe piaţa de fashion. O piaţă care s-a dovedit dinamică, pentru că, pe lângă mărcile noi, primite cu braţele deschise, există şi nume precum Esprit sau Cortefiel care au plecat sub povara crizei şi a concurenţei. Nici gigantul Gap, care mulţi ani a fost numărul unu mondial, nu a prins la publicul local, în prezent activând cu un singur magazin în Băneasa Shopping Center.

Gusturile în materie de modă nu se pot însă discuta, cel mult pot fi sau nu în linie cu tendinţele impuse de fiecare companie în parte. Aceasta poate fi o explicaţie pentru care jucătorul elveţian Tally Weijl a ocolit România, deşi s-a instalat în aproape toate statele din Europa, chiar şi în ţări mai sărace precum Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina sau Muntenegru. O alta este că încă "pândeşte" momentul oportun pentru a putea lua o bucată cât mai mare din piaţa de 2 mld. euro anual pe care o reprezintă moda în România. Alături de Tally Weijl pândesc şi alte nume mari precum Primark sau Banana Republic. Cine ajunge însă primul?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
H&M,
magazine,
Zara
/arta-si-societate/lifestyle/cei-zece-care-ar-putea-imbraca-romanii-in-straie-noi-10099267
10099267
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.