Anul acesta cheltuim mai putin: pregatiri pentru un Craciun cumpatat

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 14 decembrie 2010 42 afişări

Vremurile cadourilor scumpe de Craciun, a meselor bogate si a revelioanelor peste hotare au cam inceput sa treaca. Sarbatorile care vin vor fi petrecute mai degraba acasa, cu cheltuieli mai mici decat anul trecut.

In ce se reflecta insa lipsa celor 110 euro din buget, comparativ cu anul trecut? Cu siguranta nu din banii pentru mancare. Masa de Craciun va fi aproape la fel de plina, cu un cos de cumparaturi care va ajunge sa coste aproape 500 de lei (115 euro), in scadere cu doar 10% fata de anul trecut. Mai degraba, nu mai incap in discutie bauturile alcoolice si isi fac mai greu loc cele racoritoare, cumparate in cantitati mai mici, dar carnea, produsele traditionale si mai ales legumele si fructele nu se vor imputina foarte mult.

Cadourile sunt primele taiate de pe lista. O treime dintre romani nu vor scoate din buzunar niciun ban pentru cadourile de Craciun, dupa cum reiese dintr-un sondaj realizat recent de GfK Academy din Bruxelles pentru publicatia The Wall Street Journal Europe in 12 tari din Europa si SUA, in randul a 12.750 de consumatori. Cam la fel se intampla si in Olanda, dar nu din cauza banilor putini, cum e in Romania, ci pentru ca olandezii obisnuiesc sa ofere cadouri mai mult de Mos Nicolae decat de Craciun.

Cei care totusi vor cumpara anul acesta cadouri au pregatit sume mai mici, in medie de 414 lei (96 de euro), potrivit Mednet, pe cand in 2009 bugetul era de 526 de lei (122 de euro). Mai exact, cadourile vor fi mai putin costisitoare pentru mai bine de jumatate dintre respondenti, in timp ce 38,1% spun ca vor reusi sa aloce o suma comparabila cu cea din 2009. Agentul imobiliar Andrei, spre exemplu, a renuntat la planul de a-i lua Roxanei un telefon mobil nou care sa-l inlocuiasca pe cel folosit deja de mai bine de patru ani si se va rezuma la o pereche de cizme, de care ea chiar are nevoie. "Iar eu ii crosetez deja de mai bine de o luna un fular si o caciula", marturiseste ea, cat Andrei este prins intr-o conversatie telefonica. Cu alte cuvinte, locul cadourilor cu valoare mare, precum electronicele sau bijuteriile, pare sa fie luat de obiecte mai practice, mai putin spectaculoase si mai ieftine, precum haine, cosmetice, jucarii sau carti, lucru confirmat si de studiul Mednet Marketing Research Center.

Si la bradul de Craciun sunt dispusi sa renunte destui. Aproape un sfert spun ca nu vor avea deloc brad, iar peste 38% il vor folosi pe cel de anul trecut, probabil din plastic ori in ghiveci. Iar pentru ceilalti au aparut solutii adaptate crizei, precum inchirierea brazilor sau vanzarea lor in cateva rate, cu plata incepand cu luna ianuarie - metode prin care comerciantii incearca sa se fereasca de o diminuare a afacerilor si de posibilitatea de a ramane cu marfa nevanduta. Este cel putin cazul lui Florin Marginean din Alba Iulia, proprietarul firmei Toskana Garten, insa e de asteptat ca numarul celor care alaturi de brad vor pune in brate clientilor si un contract de inchiriere sau de plata in rate sa se inmulteasca in urmatoarea perioada. Si, de ce nu, ar putea fi incluse in oferta chiar si ornamentele.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/anul-acesta-cheltuim-mai-putin-pregatiri-pentru-un-craciun-cumpatat-7800824
7800824
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.