Anul acesta cheltuim mai putin: pregatiri pentru un Craciun cumpatat

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 14 decembrie 2010 42 afişări

Vremurile cadourilor scumpe de Craciun, a meselor bogate si a revelioanelor peste hotare au cam inceput sa treaca. Sarbatorile care vin vor fi petrecute mai degraba acasa, cu cheltuieli mai mici decat anul trecut.

An de an, Roxana si Andrei pleaca in strainatate de Revelion. Dupa Craciunul in familie, tanarul cuplu bucurestean decoleaza spre o tara cu temperaturi mai generoase in aceasta perioada, de obicei Turcia sau Grecia. Anul acesta insa, planurile s-au schimbat. "Este prima oara din 2003 incoace cand ramanem acasa de sarbatori", marturiseste Roxana, specialist in centrul local de suport al unei multinationale din domeniul IT.Situatia ei la serviciu nu s-a schimbat nici in bine, nici in rau in ultimii doi ani, insa Andrei, care este agent imobiliar, a avut destul de mult de suferit de pe urma crizei, iar veniturile lui s-au redus aproape la jumatate.

"N-ar fi principalul motiv, dar suntem oricum mai calculati", intervine el cu o explicatie pentru decizia de a petrece Revelionul in tara, desi ofertele agentiilor de turism ii par mai bune decat anul trecut. Si nu sunt singurii in aceasta situatie.

Cei mai multi dintre romani, circa 88%, vor petrece sarbatorile din acest sfarsit de an acasa, cu familia sau prietenii, reiese dintr-un studiu realizat in noiembrie de compania de cercetare de piata Mednet Marketing Research Center, pe un esantion reprezentativ efectuat in Bucuresti si in orasele cu peste 100.000 de locuitori. Restul de aproape 12% vor pleca, dar mai degraba intr-o statiune balneara sau montana din tara decat in strainatate. Doar unul din zece si-a stabilit bugetul disponibil pentru calatorii sau excursii cu ocazia sarbatorilor de iarna. Agentiile au resimtit din plin situatia. "In Antalya, de exemplu, au fost in total cu 4% mai multi turisti pe vremea asta anul trecut, dar afacerile din turism s-au diminuat cu 12%", comenteaza Dan Goicea, directorul general al agentiei Cocktail Holidays. Iar previziunile pentru acest final de an sunt mai putin optimiste, de vreme ce "majoritatea nu vor mai circula in afara tarii, ci vor merge cel mult in excursii de weekend la munte. Pe ansamblu, cei care pleaca in afara vor fi probabil cu 5-10% mai putini decat anul trecut".

Din punctul de vedere al banilor disponibili pentru vacantele de sarbatori insa, lucrurile par sa stea un pic mai bine, poate si pentru ca cei care urmeaza sa plece in aceste saptamani fac parte dintr-o categorie sociala nu foarte afectata de criza. Calatoriile de lux nu au avut aproape deloc de suferit de pe urma climatului economic instabil, in timp ce ofertele cu preturi mai decente nu au mai avut la fel de multi cumparatori, dupa spusele lui Goicea. Bugetul mediu de familie alocat anul acesta pentru calatoriile de sarbatori se situeaza in jurul a 1.350 de lei (314 euro), pe cand in 2009 erau disponibili 1.312 lei (305 euro), rezulta din calculele Mednet. "In mod normal, noi am fi avut la dispozitie cam 1.000 de euro pentru biletele de vacanta, dar cu suma asta nu doar ca acoperim acum toate cheltuielie cu Craciunul, Revelionul si cadourile de rigoare, dar ne vom descurca inclusiv in prima parte din ianuarie", spune Roxana.

Pentru aproape 62% dintre locuitorii din mediul urban, cheltuielile cu sarbatorile vor fi mai mici ca in alti ani si chiar decat in 2009, cand impactul scaderii veniturilor pentru o buna parte din populatie a determinat recalculari de bugete si taierea de pe lista a cumparaturilor mai putin necesare. "Practic, s-a adancit criza si chiar si cei care au o situatie mai buna prefera sa cheltuiasca mai prudent", apreciaza Lacramioara Laura Voinea, managing director al firmei de cercetare. Ce-i drept, Roxana si Andrei par sa fie unul dintre cazurile fericite, cu o asemenea suma de cheltuit, avand in vedere ca bugetul mediu pentru cumparaturile de Craciun si Revelion depaseste doar cu putin 1.050 de lei (245 de euro), in timp ce in 2009 suma era de aproape 1.525 de lei (355 de euro), potrivit studiului Mednet Marketing Research Center.

Faptul ca multe familii trag luna de luna linie cu bani mai putini si datorii mai mari se reflecta in atitudinea fata de cheltuielile de sezon. Mai putin de jumatate dintre respondenti au avut resurse sa se pregateasca din timp, facand economii pentru a avea bani de sarbatori, iar 7,4% afirma ca au in plan sa se indatoreze cu aceasta ocazie pentru ca nu fac fata cheltuielilor - o pondere mai mare decat 6,1% din 2009.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/anul-acesta-cheltuim-mai-putin-pregatiri-pentru-un-craciun-cumpatat-7800824
7800824
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.