La nici 30 de ani a creat un software care putea prezice succesul unui film. Părea că ar fi găsit secretul succesului, 10 ani mai târziu compania de producţie a intrat în faliment

Autor: Florin Casota Postat la 12 februarie 2016 693 afişări

Ryan Kavanaugh nu avea încă 30 de ani când a fondat, în 2004, compania de producţie de filme Relativity Media. Kavanaugh părea să fi spart codul secret al afacerilor cu filme, dezvoltând un sistem care putea prezice ce filme vor avea succes, înlocuind intuiţia şi instinctul cu certitudinea dată de matematică.

La nici 30 de ani a creat un software care putea prezice succesul unui film. Părea că ar fi găsit secretul succesului, 10 ani mai târziu compania de producţie a intrat în faliment

Deşi avea alte probleme, Ryan plănuia să-şi construiască o companie de producţie în Hawaii, proiect la care a renunţat, şi-a cumpărat un elicopter şi a obţinut licenţa „mai repede decât oricine”, după cum obişnuia să spună. Se plimba cu elicopterul peste tot şi a început să facă mai multe curse către China în căutarea investitorilor care să-i aducă pe linia de plutire compania.

În 2012, potrivit unor surse apropiate companiei, Relativity a pierdut 85 milioane de dolari, în 2013 suma a urcat la 135 milioane de dolari, iar în 2014  a înregistrat pierderi de 118 milioane de dolari. Diviza de televiziune a Relativity era singura care funcţiona cum trebuia şi nu a trecut mult înainte ca Kavanaugh să primească oferte de cumpărare. Le-a spus investitorilor că a primit oferte de ordinul sutelor de milioane de dolari, dar le-a refuzat pentru că el credea că valorează mult mai mult de atât. În acelaşi timp, dacă ar fi vândut divizia TV, ar fi avut dificultăţi în a-şi plăti ratele.

Însă problemele financiare nu l-au oprit pe Kavanaugh să îşi extindă compania. Relativity a lansat divizii noi: Relativity Digital Studios, Relativity Middle East, Madvine, agenţie de entertainement şi chiar şi un liceu, Relativity Education. În plus, Kavanaugh a început să apară mai des în atenţia presei, iar într-un articol din Variety el s-a asemănat lui Mark Zuckerberg şi Thomas Edison şi susţinea că 85%-90% dintre filmele lui sunt profitabile. Excentricitatea lui a fost sporită de faptul că în baia privată de la birou avea hârtie igienică pe care era imprimată faţa lui Barack Obama. Prin birou se plimba cu un Segway, iar când a aflat că Bradley Cooper a lucrat cu o maimuţă la filmările pentru The Hangover 2, a ordonat staffului să-i facă rost de una. A aflat că este ilegal să deţii o maimuţă în California, dar nu s-a lăsat şi într-o zi a venit la birou cu un pui de lup. „Acestea erau lucruri pe care le făcea în mod normal”, a povestit un fost executiv care a lucrat la Relativity.

În 2013 a ajuns pe lista de miliardari a publicaţiei Forbes, cu o avere estimată la 1 miliard de dolari, iar doi ani mai târziu Los Angeles Business Journal îi estima averea la 1,6 miliarde.

ĂDEREA. Performaţele filmelor Relativity nu s-au îmbunătăţit. Pelicula Paranoia cu Liam Hemsworth, Gary Oldman şi Harrison Ford, care a avut un cost de producţie de 35 de milioane de dolari, a încasat la premieră doar 3,5 milioane de dolari, iar Out of the Furnace, cu costuri de 22 de milioane de dolari, a avut încasări de doar 11 milioane de dolari în Statele Unite. Relativity nu mai putea produce destule filme pentru a-şi îndeplini cotele sale de distribuţie. Treptat mai mulţi angajaţi au început să-şi piardă încrederea în algoritmul magic. „La o întâlnire cu un investitor vorbea repede, arunca numere. Era foarte persuasiv în momentul acela, însă dacă te opreai puţin şi te gândeai îţi dădeai seama că matematic nu era corect ceea ce spunea”, mărturiseşte un alt executiv.

Atmosfera nu era bună nici la birou. „Totul era negativ, ne întrebam de ce mai citim aceste scenarii, de ce mai facem întâlniri, ştiind că era imposibil să producem filme”, îşi aminteşte un angajat al Relativity.

Totuşi, Ryan Kavanaugh continua cu cheltuielile şi donaţiile către fundaţiile caritabile. Din iulie 2014 şi iunie 2015, Relativity a donat peste 2 milioane de dolari către 35 de fundaţii. Însă nu chiar toate promisiunile de donaţie s-au materializat: Habitat for Humanity a primit doar 35.000 de dolari din suma promisă de Kavanaugh de 1 milion de dolari. Între timp, părinţii săi au fost daţi în judecată pentru fraudă (au vândut un tablou fals cu 2 milioane de dolari), iar în cadrul procesului a fost dezvăluit faptul că Ryan obişnuia să le trimită părinţilor sute de mii de dolari pe an, dar că se oprise de ceva timp.

În 2013 şi 2014 angajaţii nu şi-au primit bonusurile de sfârşit de an. O problemă mai mare era faptul că Relativity nu mai producea filme. O datorie de 316 milioane de dolari aştepta să fie plătită. Unii angajaţi au fost daţi afară, alţii au ales să plece, divizia de fashion a fost închisă, salariul lui Kavanaugh a fost scăzut la 1 dolar, iar mai multe filme programate pentru lansare au fost oprite. Cel mai mare creditor, Anchorage Capital, a achiziţionat segmentul de televiziune, singurul profitabil, pentru suma de 125 milioane de dolari.

Pentru alţi jucători de la Hollywood surpriza nu a fost să afle de falimentul Relativity, ci modul cum Kavanaugh a reuşit să amâne atât de mult inevitabilul. Pe 1 februarie Kanavaugh aştepta ca un judecător să-i aprobe planul de reorganizare. În cadrul acestui plan, Relativity a promis că va strânge 100 de milioane de dolari şi va asigura un împrumut de 250 de milioane de dolari pentru a finanţa lansarea filmelor produse deja. Pentru a realiza acest lucru, Kavanaugh va trebui să găsească investitori care nu-i cunoască stratagemele. Chiar dacă judecătorul îi va aproba planul, el va trebui să lupte din plin pentru a reuşi. „Este un tânăr ambiţios care a căzut în fund”, spune Mark Canton, care a făcut parte din boardul companiei.

La începutul lui ianuarie, Relativity a suprins lumea de la Hollywood anunţând că Kevin Spacey şi partenerul de producţie Dana Brunetti au căzut la un acord cu Kavanaugh pentru achiziţia companiei de producţie a acestora de către Relativity, iar Spacey va prelua şefia studioului. O mişcare îndrăzneaţă, una care ar putea atrage noi investitori. Apoi, săptămâni mai târziu, a anunţat că şi Eric Schimidt, de la Google, va investi prin fondul TomorrowVentures. „A făcut oraşul să vorbească despre el. Probabil pentru a putea să participe la petrecerea Oscar”, a spus un fost coleg de-al lui Kavanaugh.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/film/la-nici-30-de-ani-a-creat-un-software-care-putea-prezice-succesul-unui-film-parea-ca-ar-fi-gasit-secretul-succesului-10-ani-mai-tarziu-compania-de-productie-a-intrat-in-faliment-15069746
15069746
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.