Ce decoratiuni de Craciun se poarta in 2009

Postat la 15 decembrie 2009 115 afişări

Decoratiunile de Craciun trimit, mai subtil sau mai direct, la temele considerate la moda anul acesta - ecologia, universul victorian, povestile copilariei, confortul de acasa.

Designerii magazinului de obiecte din portelan pictate manual Wagner si-au imaginat Craciunul din 2009 ca o poveste a intoarcerii la copilarie. "Colectia are in prim-plan un baietel si o fetita in seara de Craciun, in momentul cand descopera cadourile. Este vorba de intoarcerea la o epoca fericita a vietii, la serile linistite de alta data. Sunt folosite fotografii retro ce transfera acea atmosfera unui obiect nou - glob, clopotel, cana, tava", detaliaza Irina Wagner, una dintre proprietarele magazinului. Fiecare dintre artistii ce lucreaza in atelierul Wagner a propus o tema legata de un produs care il duce cu gandul la aceasta sarbatoare, de la ingeras sau calut de lemn la nopti albe la Paris sau copaci roditori.

"Cred ca anul acesta consumatorii vor dori mai mult confort si intimitate in casele lor, asa ca probabil vor da mai multa importanta bradului si decorarii lui. Vorbim numai de simboluri (bradul, globul, beteala), asa ca fiecare va avea o viziune si interpretare proprie", explica Irina Wagner, care spune ca anul acesta bradul ei va fi o colectie de obiecte, jucarii si globuri retro.

IKEA a imaginat un Craciun scandinav, in ton cu basmele din tara de origine, dar care duce cu gandul si la tendintele ecologiste ce au luat cu asalt piata. Mai ales ca la vecinii danezi tocmai a avut loc summit-ul mondial privind schimbarile climatice.

Realizate din paie de grau imple-tite, lana, hartie si sticla colorata, decoratiunile au in acest an drept culori dominante rosul, albul, verdele si negrul, in combinatii care sa puna in valoare luminozitatea prin contraste, spune Mihaela Muresan, marketing manager al IKEA Romania. Colectia include si forme inedite - capra, simbol al spiritului de darnicie al Craciunului in tarile scandinave, inimioare si conuri lucrate manual care asteapta sa fie umplute cu dulciuri si sa fie agatate in pom, stele, pasari si omniprezentul Mos Craciun.

Ideea de decoratiuni "eco" este promovata si de colectia de sezon a atelierelor Cujas. "Anul acesta promovam Craciunul copilariei in verde si ne-am propus sa ilustram conceptul de Craciun ecologic", spune Irina Cujas, designerul colectiei. Colectia include globuri de sticla pictate manual cu personaje din povesti, decoratiuni si brazi realizati din materiale neconventionale, ca lemn sau fier forjat.

British Gallery a ales in acest an conceptul "Christmas in the Forest". "Am descoperit colectia la un targ de obiecte decorative in Harrogate (York - Anglia), unde designerul Gisela Graham lansa mai multe idei pentru Craciunul 2009. Colectia noastra include reni, zane ale padurii, ciupercute, printese ale zapezii si multe altele", explica Liviu Baciu, executive manager al British Gallery.

Brazii din magazin au fost decorati in trei game cromatice - culori clasice, cu globuri crem, rosii si accesorii extravagante, ca pauni si zane de turta dulce; alb ornat cu globuri aurii, argintii si cu flori sau verde cu globuri opace si jucarii.

Desi spiritul Craciunului a cuprins marile orase inca de la inceputul lunii noiembrie, cand magazinele au inceput sa vanda colectiile tematice, criza nu avea cum sa nu isi lase amprenta asupra sarbatorilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/ce-decoratiuni-de-craciun-se-poarta-in-2009-5173106
5173106
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.