Cele mai scumpe carti din librarii

Postat la 15 septembrie 2009 673 afişări

O carte haute couture, un album despre bijuterii si o carte de resurse umane sunt printre cele mai scumpe carti care se gasesc in librarii. In schimb, cele mai vandute din categoria cu preturi de top sunt cartile de specialitate - albume de arhitectura, pictura, design, carti de medicina si istoria literaturii. Criza incepe insa sa rasfoiasca si paginile din librarii.

Ca sa poti propune titlurile pe care le vrei, trebuie sa vinzi altele: 1.000 de exemplare din aceasta lectura adolescentina inseamna posibilitatea sa investesc in alte carti din alte domenii", adauga managerul. De pilda, in prima traducere in engleza a textului "Inimi cicatrizate" de Max Blecher, aparuta abia acum, la 60 de ani de la scrierea cartii, "am descoperit un scriitor extrem de modern si acum si atunci, dar nu ma astept sa vindem foarte multe."

n topul celor mai scumpe carti de la Frost sunt doua editii rare de albume de arta, "Le Corbusier Le Grand" si "Andy Warhol Giant". "Varful e in orice caz in domeniul artei, pentru ca producerea in sine a obiectului-album costa foarte mult, plus ca tirajele sunt mici. Editurile ma anunta care sunt seriile limitate, deoarece pentru o librarie inseamna ceva sa ai o carte care apare in 1.000 exemplare in toata lumea", spune Vlad Niculescu. Antony Frost are acum 11.000 de carti, un numar dublu de titluri fata de momentul deschiderii, in urma cu un an si jumatate. "Spatiul a ramas acelasi, dar la fiecare categorie am adus din ce in ce mai multe titluri, de la religie-filosofie, poezie, filosofie, muzica, film, fotografie, arta, carti pentru copii, istorie, benzi desenate." O carte cu succes in librarie (din vara 2008 pana acum s-au vandut in jur de 400 de exemplare) este cea a unui jurnalist britanic, Mike Hornsby -"Never mind the Balkans, Here's Romania" (nonfictiune), care a fost tradusa si in romana cu titlul "Grand Bazaar Romania", ambele aparute la editura Compania, o editura romaneasca. "E surprinzator, pentru ca noi lucram in peste 90% din cazuri cu edituri straine, dar explicatia este ca multi straini care intra in librarie cauta titluri despre Romania." Majoritatea clientilor raman insa romani - 75 %.

Si comics-urile se vand bine, de pilda seria Sandman, creata de Neil Gaiman, care costa 399 de lei volumul (in total 4). "Succesul unei benzi desenate serioase sta in combinatia dintre un ilustrator si un scriitor cu o opera literara in spate", sustine Niculescu.

Criza a rasfoit insa si paginile din librarii. "S-a simtit o schimbare nu neaparat dincoace de usa, ci la fluctuatiile preturilor, pentru ca se renunta la preturi speciale pentru export, sunt tiraje mai mici, iar noi, colaborand direct cu edituri din SUA si Marea Britanie percepem criza. Toti reprezentantii editurilor de acolo imi spun ca vanzarile au scazut in toata Europa din februarie incoace", spune managerul Antony Frost.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
librarii,
Carturesti,
album,
Diverta
/arta-si-societate/carte/cele-mai-scumpe-carti-din-librarii-4894139
4894139
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.