Cele mai scumpe carti din librarii

Postat la 15 septembrie 2009 673 afişări

O carte haute couture, un album despre bijuterii si o carte de resurse umane sunt printre cele mai scumpe carti care se gasesc in librarii. In schimb, cele mai vandute din categoria cu preturi de top sunt cartile de specialitate - albume de arhitectura, pictura, design, carti de medicina si istoria literaturii. Criza incepe insa sa rasfoiasca si paginile din librarii.

n cele noua librarii Carturesti, cele mai scumpe titluri sunt un album despre arhitectii celebri ai Spaniei, "Spain Architects: Housing", de Manel Padura (domeniu: arhitectura/design interior), cu 910 lei, urmat de "Michelangelo XL" - 729 de lei si Braun & Hogenberg Atlas of Town Maps, la acelasi pret. "Michelangelo XL" e o biografie inedita a artistului, bogat ilustrata, din care aflam ca avea talent de investitor si era, de altfel, destul de instarit, dar si lacom. Cele mai bine vandute din aceasta categorie de pret sunt insa "30.000 Years of Art" (196 de lei) , care prezinta 1.000 de opere de arta din toate timpurile, si "Toys for Boys" (259 de lei), un catalog cu masini, avioane si gadgeturi la care viseaza barbatii.

Carturesti a pornit in 2000 chiar cu aceasta tinta (printre altele), de a aduce "albume care nu se gaseau in alta parte, de la edituri de prestigiu si pe care pana atunci oamenii interesati le carau in geamantane cand veneau din afara", spune Alina Jijau, PR & Events Manager al Carturesti. "Se observa o dominanta a titlurilor de specialitate intr-un top al celor mai scumpe carti, insa o mentiune foarte importanta este aceea ca in fiecare categorie se gasesc produse si pentru bugetele mai restranse", adauga Jijau, care spune ca librariile Carturesti au fost pe nedrept percepute mult timp ca fiind spatii de comercializare a unor produse scumpe. "La asta au contribuit si designul interior, muzica si atmosfera din librarie sau ceainarii, care au dat uneori impresia falsa ca produsele sunt mai scumpe intr-un cadru atent construit."

Carti romanesti nu pot exista in acest gen de top al celor mai scumpe de pe rafturi, deoarece costurile de productie din afara sunt mult mai mari fata de cele locale (hartia, drepturi de autor etc.), la care se adauga costurile de transport sau costurile de promovare. Limita de sus este, la Carturesti, pentru carti romanesti, 381,5 lei pentru "Neufert / Manualul Arhitectului. Elemente de proiectare si de constructie" (domeniu Arta Universala), urmat de un album bilingv inedit, "Epoca de aur pentru copii. The Golden Age for children", de {tefan Constantinescu (domeniu Documentare), cu 299 de lei, si Istoria critica a literaturii romane", de Nicolae Manolescu, cu 250 de lei. Ultimele doua se numara si printre cele mai scumpe carti editate in Romania si vandute in aceasta librarie.

n librariile Diverta cele mai scumpe carti romanesti sunt din doua categorii specializate: medicina ("Compendiu de chirurgie oro-maxilo-faciala", 780 de lei; "Vindecarea alternativa", 268 de lei) si istorie literara (aceeasi "Istorie critica a literaturii romane", de Manolescu, la 250 de lei).

Pentru comparatie, la Antony Frost scumpe sunt albumul de fotografii "A Roadtrip Journal", de Stephen Shore - 750 de lei, un album "Le Corbusier", cu 600 de lei, apoi volumele de benzi desenate de Neil Gaiman, "Absolute Sandman" (399 de lei volumul) si "Warhol Giant", cu 370 de lei. "A Roadtrip Journal", de Stephen Shore, este un jurnal in imagini al unui fotograf care a transformat o calatorie in epopee fotografica, adnotata cu comentarii. "Dar, in timp ce din acest titlu am vandut 2-3 exemplare de la inceputul anului, pe aceeasi perioada am vandut 1.000 de exemplare din seria <Twilight/New Moon/Eclipse/Breaking Dawn>, de Stephenie Meyer, ceea ce pentru o librarie de dimensiunea noastra e foarte mult", explica Vlad Niculescu, manager al Antony Frost. E vorba despre o lectura adolescentina, o cronica de vampiri, ajutata in notorietate de publicitatea filmelor de gen din ultima vreme. "Orice discutie despre topuri trebuie sa duca si la calitate, pentru fiecare librarie exista un algoritm al vanzarilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
librarii,
Carturesti,
album,
Diverta
/arta-si-societate/carte/cele-mai-scumpe-carti-din-librarii-4894139
4894139
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.