Turismul românesc trece Prutul. Peste 10.000 de noi turişti din Republica Moldova sunt aşteptaţi în România

Autor: Liviu Iancu Postat la 22 aprilie 2014 349 afişări

Peste 10.000 de noi turişti din Republica Moldova sunt aşteptaţi în acest an în România, stimulaţi de eliminarea vizelor, dar şi de criza din Ucraina. Tot din aceste motive, agenţiile de turism româneşti încep să-şi deschidă birouri la Chişinău.

Marius Pandel, directorul general al Christian Tour, spune că va deschide o agenţie la Chişinău până în luna iunie, motiv pentru care s-a întâlnit recent la Chişinău cu reprezentanţi ai patronatelor şi ai Autorităţii pentru Turism.

Potrivit acestora, anul trecut au plecat în străinătate, prin agenţiile de turism, peste 150.000 de cetăţeni moldoveni, dintre care 57.000 în Turcia, 50.000 în Bulgaria, 14.000 în România, 9.000 în Ucraina şi 8.500 în Grecia. „Vor avea în acest an 18 curse charter pe săptămână către Antalia, iar noi vom deschide zboruri de la Chişinău către Grecia.

Anul acesta, însă, vom merge pe huburile noastre de charter şi autocare din Iaşi şi Bacău şi îi vom aduce aici cu autocarele. Mai departe, vor pleca fie cu cursele charter, fie cu autocarele noastre din România către Grecia, Turcia şi Bulgaria. Vrem să ducem şi români la Chişinău şi să aducem şi moldoveni în România„, a spus Pandel. El a afirmat că în afară de cei 9.000 de cetăţeni din Republica Moldova care se duceau anual în Ucraina prin agenţii, alţi 20.000 mergeau pe cont propriu.

Mareea va intra, de asemenea, pe piaţa din Republica Moldova cel târziu în toamnă. „Suntem în discuţii pentru a prelua o agenţie de turism locală, iar dacă nu se va concretiza, vom deschide o agenţie de la zero. Intrăm în Republica Moldova pentru că este o piaţă care va creşte după liberalizarea vizelor, iar creşterile vor fi atât pentru România, cât şi pentru alte destinaţii. Noi vom încerca să aducem turiştii în principal pe destinaţiile montane şi de litoral din România. Sunt convins că vom reuşi să atragem mulţi turişti moldoveni cu pachetele all inclusive„, a afirmat Marius Usturoiu, proprietarul Mareea.

El a afirmat că atunci când a aflat că se vor elimina vizele a decis să intre pe această piaţă. „Sunt convins că România, Bulgaria şi Grecia vor fi destinaţiile către care se vor îndrepta turiştii din Republica Moldova. O parte dintre ei mergeau până an acest an în Crimeea, tot la Marea Neagră, iar acum este evident că se vor îndrepta către alte destinaţii„, a spus Usturoiu.

Reprezentantul Mareea afirmă că discută cu două agenţii locale o posibilă preluare sau un parteneriat în care agenţia românească să vină cu produsul turistic şi cu partea operaţională. „Studiem însă şi varianta deschiderii unei filiale proprii. Practic analizăm în acest moment, iar în toamnă vom lua decizia finală şi vom porni operaţiunile de implementare„, a mai spus el.

Alin Burcea, proprietarul agenţiei Paralela 45, spune că a analizat foarte atent timp de doi ani solicitările venite din Republica Moldova şi a ajuns la concluzia că este o piaţă cu un mare potenţial de creştere: „Dorim să abordăm această piaţă atât pe segmentul vacanţelor individuale, cât şi corporate, având know-how şi experienţă dezvoltate pe parcursul a 24 de ani de activitate„.

Paralela 45 şi-a propus să acopere, cu agenţia de la Chişinău, mai multe destinaţii externe şi să ofere de la cazări interne şi internaţionale, bilete de avion şi de tren, transferuri, asigurări de călătorie, închirieri de maşini şi aeronave private până la parcuri de distracţii, desţinatii exotice, citybreak-uri şi croaziere. „Eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni votată recent de Parlamentul European ne face să fim foarte optimişti privind evoluţia turismului în Republica Moldova. Propria experienţă ne-a demonstrat că odată cu eliminarea vizelor pentru români cererile de vacanţe în Uniunea Europeana au cunoscut o creştere semnificativă„, a adăugat Burcea.

În afara celor trei turoperatori, şi alte agenţii din România studiază intrarea pe piaţa din ţara vecină. Vola.ro, cea mai mare agenţie online românească, deserveşte de mai mulţi ani piaţa din Republica Moldova şi are clienţi de acolo care rezervă şi achiziţionează bilete de avion online.

„Deocamdată ne adresăm doar vorbitorilor de limbă română de acolo şi nu avem o prezenţă fizică în Moldova, iar totul se întâmplă online sau prin call center-ul din Bucureşti. Am sesizat însă o creştere a achiziţiilor de bilete de avion din Republica Moldova, iar în ceea ce priveşte o prezenţă efectivă la Chişinău, analizăm atât posibilitatea unei colaborări cu o firmă care să ne reprezinte acolo, cât şi o investiţie directă„, a spus Daniel Truică, managing partner şi fondator al Vola.ro.

În Republica Moldova funcţionează aproximativ 400 de agenţii de turism locale, în condiţiile în care în urmă cu cinci ani erau doar 150.

Reprezentanţii operatorilor români din turism nu vor doar turiştii moldoveni, ci încearcă să angajeze şi personal din ţara vecină. Hotelierii români vor să angajeze cameriste şi ospătari din Republica Moldova din vară, după ce România va elimina vizele pentru aceştia, pe piaţa autohtonă fiind nevoie de forţă de muncă pentru că o parte din personal a ales să lucreze în hoteluri din străinătate sau pe vase de croazieră.

„Noi voiam să luăm asiatici, dar pentru ţările non-europene este nevoie de permis de muncă. În acest caz preferăm să aducem moldoveni, care au marele avantaj că vorbesc limba română. Cei mai mulţi dintre românii care s-au pregătit şi se pregătesc pentru aceste meserii preferă să lucreze în hotelurile din străinătate sau pe vasele de croaziere„, a afirmat Răducan de la FPTR.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/turismul-romanesc-trece-prutul-peste-10-000-de-noi-turisti-din-republica-moldova-sunt-asteptati-in-romania-12505651
12505651
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.