Tânărul de 33 de ani care şi-a făcut cea mai mare agenţie de turism de pe internet

Autor: Liviu Iancu Postat la 25 iulie 2013 23636 afişări

La 33 de ani, Daniel Truică conduce vola.ro. Dacă ar vinde acum partea lui, crede că i-ar reveni cam 7-8 milioane de euro. Dar nu vrea să vândă, pentru că afacerea nu şi-a atins potenţialul şi pentru că vrea să fie pe val când piramida din turism se va răsturna, iar turismul tradiţional va fi fost depăşit de viteza din online.

Tânărul de 33 de ani care şi-a făcut cea mai mare agenţie de turism de pe internet

Pentru că, din acel moment, voi avea un nou partener şi dacă simt că nu ne-am putea înţelege nu cred că vreo sumă de bani ar putea compensa absenţa unei chimii personale. Acesta e un motiv. Un altul este faptul că, chiar dacă uneori evaluarea firmei a fost cea pe care am dorit-o, nu ne-am înţeles la termenii şi condiţiile contractului. Am preferat deocamdată să rămânem independenţi„. Cu banii obţinuţi, acţionarii Vola.ro vor să accelereze finanţarea în platforma tehnologică şi vor să se extindă şi în alte ţări.

„În primul rând, am vrea să alocăm resurse mai mari către Ucraina şi Vietnam, unde avem două companii similare, pentru că ştiu că au potenţial şi se simte nevoia unei investiţii. Dacă te uiţi la PIB-ul pe cap de locuitor în Vietnam, ai avea tendinţa să stai deoparte. Dar nu e chiar aşa. Ei încearcă să emuleze modelul chinez„.

În afara firmei din România, Vola.ro, unde Truică deţine 33,3%, restul fiind în posesia unui off-shore înregistrat în Cipru, grupul de acţionari mai are un business similar în Polonia, cu afaceri care ajung la trei sferturi faţă de activitatea de pe piaţa românească. Vola.ro a încheiat anul trecut cu afaceri de peste 20 de milioane de euro, plasându-se pe locul cinci în topul agenţiilor de turism la nivel naţional. Activitatea din Ucraina va înregistra în acest an venituri de 1,5 milioane de euro, iar cea din Vietnam este abia la început.

Truică evaluează tot grupul undeva între 27 şi 30 de milioane de euro, din care, în cazul unei vânzări, lui i-ar reveni 25%.Pentru acest an, şeful Vola.ro estimează afaceri în creştere cu 30%, undeva către 26-27 milioane euro. Topul destinaţiilor pentru cei care cumpără bilete de avion de la Vola rămâne neschimbat de câţiva ani: Madrid, Paris, Londra, Viena şi Barcelona.

Topul pentru city break-uri, în care se împachetează biletul de avion şi hotelul, este diferit. Cele mai multe se vând pentru Veneţia. O destinaţie în creştere este Lisabona, iar Viena a rămas tot timpul în top.

Daniel Truică este atipic pentru un proprietar de agenţie de turism şi pentru un om de afaceri, în general. Îşi face timp pentru lectură şi a citit poate mai mult decât majoritatea profesorilor de literatură. Autorul lui favorit este Charles Bukowski, dar are o afinitate pentru toţi scriitorii generaţiei beat, mai ales pentru Jack Kerouac. A citit Hemingway, Scott Fitzgerald, Burroughs, dar şi Jonathan Franzen, Zadie Smith sau Jennifer Egan. Daniel Truică se îmbracă şi se comportă ca un tânăr normal şi nu are emfaza şi suficienţa tinerilor cu bani, şi asta poate pentru că şi-a clădit singur afacerea.

Nu stă nici pe la uşa autorităţilor din turism, pentru a obţine vreun favor şi nu îşi bârfeşte sau acuză concurenţii. Când faci totul cu mintea ta, când pricepi că singura concurenţă e doar cu tine însuţi şi, pe lângă toate acestea, îţi mai faci timp să şi citeşti, ajungi să înţelegi că deşi nu poţi tăia toată viaţa America pe diagonală, ai Dunărea ta pe care poţi vâsli până foarte departe.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/tanarul-de-33-de-ani-care-si-a-facut-cea-mai-mare-agentie-de-turism-de-pe-internet-11156291
11156291
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.