Reportaj: Venetia, dincolo de carnaval (GALERIE FOTO)

Postat la 22 februarie 2010 158 afişări

Printre mastile colorate ale Carnavalului de la Venetia din acest an s-a ivit una nemaiintalnita. Masca recesiunii a atras mai putini turisti decat altadata, insa magia paradelor si farmecul gondolierilor au ramas neschimbate.

Din 6 pana in 16 februarie, cei aflati in Piata San Marco s-au putut bucura de diversitatea costumelor de carnaval. Mastile sunt un simbol al carnavalului venetian, datand din secolul al XIII-lea. Atunci, rolul lor era sa ascunda statutul social al locuitorilor si sa reduca diferentele dintre bogati si saraci pe durata postului Pastelui. Anul acesta, pentru primul loc s-au luptat participanti costumati in broaste, pisici, ingeri si chiar o bucatarie. In urma defilarii, juriul a decis ca marele premiu sa mearga inspre un grup de cetateni germani costumati in exploratori plecati intr-o calatorie pe urmele lui Marco Polo.

Daca mastile au fost pentru buzunarele tuturor, nu acelasi lucru il putem spune despre balurile organizate in cele zece zile de carnaval. Biletele pentru cel mai exclusivist eveniment, Balul Dogilor, au costat o mie de euro fiecare. Organizatorii nu i-au dezamagit insa pe cei 300 de participanti veniti din toate colturile lumii. Tema celei de-a 16-a editii a balului a fost "Pasiunea aurului", iar cei 95 de artisti si cele peste 2.000 de lumanari au facut toti banii.

Totusi, veselia a fost umbrita de criza economica. Bugetul pentru organizarea carnavalului a fost redus cu 40% fata de anul trecut, pana la un milion de euro, iar autoritatile au apelat la sponsori pentru a acoperi cheltuielile. Din cauza preturilor ridicate din zona centrala, multi vizitatori au preferat supermarketurile pentru a-si face cumparaturile. Insula sufera de recesiune la fel ca si alte orase. Hotelurile ar trebui sa fie pline in aceasta perioada, insa marile lanturi inca aveau locuri disponibile cu o zi inainte de Carnaval. Comparativ cu anul trecut, numarul turistilor cazati este similar, dar, pentru ca preturile au scazut cu cel putin 10%, si veniturile hotelierilor s-au diminuat. Din cauza recesiunii, turismul italian a pierdut 1,7 miliarde de euro anul trecut si, pana acum, 75.000 de oameni si-au pierdut slujbele. Este insa atat de rau pe cat spune ghidul Raffaello? In 2009, circa un milion de vizitatori au ajuns la Venetia pentru carnaval, iar primele estimari pentru acest an vorbesc de peste 800.000, potrivit Venezia Marketing & Eventi. Numarul acestora a fost influentat si de vremea buna din prima parte a festivalului.

Cat despre romani, acestia nu s-au ingramadit sa viziteze insula cu prilejul Carnavalului. Paula Ardelean, vicepresedinte de vanzari al Carpatair, companie care opereaza zilnic zboruri spre Venetia de la Timisoara si Budapesta, sustine ca turistii prefera in continuare vara pentru a vizita orasul de la Adriatica. "Pe perioada iernii transportam circa 2.000 de pasageri pe luna in relatia cu Venetia. Cea mai buna perioada pentru aceasta destinatie este insa vara, cand ajungem si la 3.000 de persoane lunar", spune Ardelean. Inspre Venetia mai zboara companiile WizzAir din Bucuresti Baneasa si Cluj-Napoca, Tarom de pe Otopeni si Blue Air din Suceava.

E nevoie, asadar, de mai mult decat o recesiune pentru a tine deoparte sutele de mii de turisti care, chiar daca aleg sa cheltuiasca mai putin, vin in continuare sa vada Venetia - in perioada carnavalului si in tot restul anului, caci orasul ramane la fel de plin de surprize si mistere, chiar si atunci cand mastile si costumele lipsesc. Eu, cum spunea Marco Polo, nu v-am povestit nici macar jumatate din cate am vazut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
Venetia,
Carnaval,
reportaj
/analize/turism/reportaj-venetia-dincolo-de-carnaval-galerie-foto-5588412
5588412
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.