Reportaj: Venetia, dincolo de carnaval (GALERIE FOTO)

Postat la 22 februarie 2010 158 afişări

Printre mastile colorate ale Carnavalului de la Venetia din acest an s-a ivit una nemaiintalnita. Masca recesiunii a atras mai putini turisti decat altadata, insa magia paradelor si farmecul gondolierilor au ramas neschimbate.

In fata catedralei vegheaza clopotnita San Marco, care masoara aproape o suta de metri in inaltime. Dincolo de rolul ei de punct de observatie, cladirea este asociata de numele lui Galilei, care profita de inaltimea turnului pentru studiile si observatiile sale. Este si locul preferat al turistilor, carora pentru cativa euro li se permite sa vada de sus peisajul Venetiei.

Incercand sa intram in Basilica San Marco, ne lovim de Don Raffaello, unul dintre cei doua sute de ghizi de pe insula. Hainele invechite si aerul sobru il fac sa para intors aproape din vremurile cand Marco Polo pornea in calatoriile sale spre Orient pentru a aduce matase din China. "Avem doar cinci minute", ne spune ghidul, explicandu-ne astfel graba turistilor care circulau prin lacasul de cult. Placata cu aur si construita in stil bizantin in secolul al zecelea, cladirea adaposeste moastele evanghelistului Marcu.

Influenta orientala in Venetia este la tot pasul. "Piazza San Marco este dovada cea mai clara a relatiei stranse a Venetiei cu tarile din Orientul Indepartat", recita Don Raffaello.

Orasul era recunoscut pentru rolul de intermediar in comertul cu condimente din Orient, in particular piper. In cartea "Venezia e la Germania nel Medioevo", Philippe Braunstein detaliaza concurenta dintre Venetia si Lisabona ca noduri comerciale ale Occidentului medieval, aceasta din urma impunandu-se multumita lui Vasco da Gama in debutul secolului al XVI-lea. Negustorii din nord, insa, au preferat Venetia, deoarece portul oferea o gama variata de marfuri pentru a fi alese la schimb, dar si mestesuguri urbane variate, cunoasterea aprofundata a produselor si a tehnologiilor de tratare. Matasurile si condimentele au reprezentat punctul extrem al unui comert desfasurat la mari departari, dar si contrapartida unui comert cotidian axat cu precadere pe marfuri precum indispensabila sare ori lemnul pentru constructiile navale ale statelor de pe malul Mediteranei.

Iesind din biserica, ne intampina porumbeii care zboara in toate partile prin Piata San Marco. Construita in secolul al XII-lea si pavata cu mozaic mai tarziu, acesta este locul de intalnire a celor ce trec pragul insulei. Inconjurata din trei parti de cladirea renascentista in arcade a Procuratie Vecchie, sediul mandatarilor Sfantului Marcu, piata era candva un loc renumit pentru festivitatile, ceremoniile si concursurile din Evul Mediu. Partea de nord este dominata de turnul orologiului, cu Pamantul pozitionat in mijlocul universului si Soarele care graviteaza in jurul lui.

In centrul pietei, organizatorii au pregatit o scena uriasa pe care au defilat cele mai frumoase costume ale carnavalului. "Piata asta nu ar trebui sa fie atat de goala. Anul trecut abia mai incapeau turistii, dar acum...", ofteaza Don Raffaello, in timp ce se indeparteaza de grupul nostru. Sa gasesti un ghid in Venetia e destul de usor; pretul pentru serviciile sale timp de o ora este de circa o suta de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
Venetia,
Carnaval,
reportaj
/analize/turism/reportaj-venetia-dincolo-de-carnaval-galerie-foto-5588412
5588412
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.