Reportaj: Las Vegas, orasul care poate pastra orice secret

Postat la 15 martie 2010 394 afişări

Teoretic, 500 de euro ar trebui sa ajunga pentru cateva zile de vacanta in Las Vegas. Daca punem insa la socoteala jocurile de noroc, atractiile, spectacolele si cumparaturile, 1.000 de euro pot fi prea putini.

In ansamblu, industria jocurilor de noroc din Nevada ajunge la 10 miliarde de dolari pe an (7,3 miliarde de euro), insa criza a avut si aici un cuvant de spus. Numarul turistilor si banii pusi la bataie in Las Vegas s-au diminuat, iar efectele au fost resimtite din plin de hoteluri si cazinouri, incasarile acestora din urma ajungand aproape la 9,6 de miliarde de dolari, nivel inregistrat in 2003, conform unui raport al Gaming Control Board, in timp ce datoriile nu au facut decat sa se majoreze. "Anul trecut au fost cateva falimente, in special in zona Fremont Street, ceea ce explica, printre altele, unde au disparut cam cinci miliarde de dolari din economie", spune Jennifer de la Bell Trans, care a simtit criza in propriul buzunar. Si Matt, un taximetrist mutat in Las Vegas de cativa ani, spune ca a observat o scadere consistenta a veniturilor lunare. "Nu ma plang insa. Am propriul apartament si cu cei 3.000 de dolari (2.200 de euro) castigati pe luna duc un trai decent, chiar daca in 2008 suma era in unele luni chiar dubla."

Criza a suspendat si o serie de proiecte aflate in dezvoltare, intre care complexul hotelier Fontainebleau. Macarale si zone in constructie par abandonate, inclusiv pe Strip. In zona de nord a bulevardului, unde se afla si Stratosfera, un turn de 350 de metri inaltime construit de un turist care a dat lovitura in Las Vegas, de unde poate fi observat intreg orasul si imprejurimile aride, aproape ca nu exista cladire sau teren pe care sa nu fie inceputa o constructie. Partea buna ar fi ca, odata cu executarile silite, au aparut si noi oportunitati pentru oamenii de afaceri care pana acum fie nu au avut destule resurse pentru investitii, fie nu au gasit un spatiu pe gustul lor pentru a dezvolta un proiect. In ultimul an, bancile au pus mana pe terenuri in valoare de aproape 4,5 miliarde de dolari, hoteluri de 2,4 de miliarde si peste jumatate de milion de metri patrati de spatii comerciale in valoare de 1,6 miliarde de dolari, proprietati pe care le scot la licitatie la preturi sub valoarea reala (pana nu de mult - 3.000 de dolari pe metru patrat pe Strip), pentru a-si recupera banii.

Cat despre apartamente, executarile silite a peste 7.000 de locuinte, in valoare totala de 830 de milioane de dolari (610 milioane de euro) n-au facut decat sa scada preturile. "Apartamente care inainte erau 300.000 de dolari se vand acum chiar si la o treime din pret, in timp ce casele de un milion de dolari costa acum jumatate. E un bun prilej pentru achizitia unei case de vacanta", spune soferita Jennifer. Nu, nu e o gluma, cum as fi crezut: in jur de un milion de americani aleg ca loc pentru casa lor de vacanta orasul care nu doarme niciodata, in detrimentul vreunei insule feerice. Feeric e si aici, daca punem la socoteala si zicala ca aici totul e permis sau, mai exact, "what happens in Vegas stays in Vegas" (ce se intampla in Vegas ramane in Vegas). Cu un singur amendament: dovada raman inregistrarile video facute de cele patru milioane de camere de luat vederi amplasate unde nici nu te astepti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
turism,
Las Vegas,
reportaj
/analize/turism/reportaj-las-vegas-orasul-care-poate-pastra-orice-secret-5740951
5740951
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.