Reportaj: Las Vegas, orasul care poate pastra orice secret

Postat la 15 martie 2010 394 afişări

Teoretic, 500 de euro ar trebui sa ajunga pentru cateva zile de vacanta in Las Vegas. Daca punem insa la socoteala jocurile de noroc, atractiile, spectacolele si cumparaturile, 1.000 de euro pot fi prea putini.

Odata ajuns in Las Vegas, unui turist nu-i ramane decat sa ia orasul la picior, fie stradal, fie prin galeriile comerciale ale hotelurilor din care de multe ori nici nu este nevoie sa iasa ca sa treaca dintr-o cladire in alta. La 9 dimineata, bulevardul principal este totusi destul de linistit, iar multi se delecteaza facand jogging in timp ce admira peisajul zgarie-norilor din preajma hotelului unde sunt cazati. Seara e cu totul alta poveste: trotuarele sunt luate cu asalt de amatorii de nopti albe sau de turistii care admira peisajul nocturn, jocul de lumini al orasului, spectacolul fantanilor din fata renumitului Bellaggio - o investitie de 30 de milioane de dolari care, timp de cateva minute la fiecare sfert de ora, aduna in fata hotelului sute de oameni -, eruptia vulcanului de la Mirage sau hotelul-piramida Luxor si fasciculul de lumina din varful lui, care costa 50.000 de dolari pe noapte si despre care se spune ca s-ar vedea si din spatiu. O alternativa de transport relativ ieftina - un abonament pentru 24 de ore costa doar 7 dolari - ar putea fi si autobuzul, care trece la intervale mai scurte de zece minute si face foarte multe opriri, distanta dintre statii fiind cam la cinci minute de mers pe jos. Nu pare sa fie insa indicat, din moment ce strazile principale sunt foarte aglomerate, mai cu seama seara, iar limuzinele sunt la tot pasul. Dupa-amiaza, drumul dintr-un capat la altul al Las Vegas Strip a durat mai mult de o ora, desi distanta nu depaseste cu mult sase kilometri.

"De ce sa nu petreaca mai bine acest timp in cazinou? De cand pasesc in interior, e interesul nostru sa-i tinem pe oameni cat mai mult aici. Pana la urma, din asta castigam cei mai multi bani", comenteaza Kim Grange, vicepresedinte al Venetian Resort Hotel Casino. Hotelul care imita la scara mica Venetia ar putea distra turistii chiar si o zi intreaga, pornind de la canalul pe unde se pot plimba cu gondola si pe marginea caruia se afla zeci de magazine si cafenele si pana la cazinoul ce aduce hotelului mai bine de trei sferturi din venituri. Strategia de a-i determina pe oameni sa ramana cat mai mult timp in interior, evitand caldura insuportabila vara sau vantul intepator iarna, a fost gandita in detaliu de proprietarii de hoteluri. Decorul colorat si atragator si lipsa ceasurilor sau a ferestrelor pot face turistii sa piarda cu usurinta notiunea timpului; nu degeaba numarul orelor petrecute de un turist la ruleta, blackjack sau la aparate ajunge la o medie de patru ore pe zi, iar suma cheltuita in acest scop pe parcursul sejurului (in medie de patru zile) depaseste 550 de dolari (400 de euro). "Cea mai mare suma pierduta la masa mea a fost de aproape un milion de dolari (735.000 de euro). Istoric vorbind, au fost insa si cazuri mai grave, pentru ca de multe ori oamenii nu stiu cand sa se opreasca", spune un crupier de la Bellagio.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
turism,
Las Vegas,
reportaj
/analize/turism/reportaj-las-vegas-orasul-care-poate-pastra-orice-secret-5740951
5740951
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.