Reportaj: Cipru, insula care da lectii despre cum se face turism

Autor: Razvan Muresan Postat la 19 aprilie 2010 760 afişări

Un petic de pamant in Marea Mediterana, undeva jos pe harta Europei, cu un litoral pe care il parcurgi in cateva ore si vechi probleme politice nerezolvate. Dincolo de ele, Ciprul se prezinta ochiului de vizitator cu o infrastructura de turism infloritoare si cu o economie solida.

Oportunitatile turistice au atras si noi companii aeriene pe aeroporturile recent construite. Din aceasta primavara, compania Blue Air si-a deschis o noua baza operationala, iar o aeronava Boeing 737, stabilita la Aeroportul International Hermes din Larnaca, va opera zboruri regulate catre Milano, Bucuresti, Viena si Varsovia. Blue Air preconizeaza ocuparea locurilor in proportie de 75% pentru serviciile operate din Larnaca si estimeaza un trafic de 160.000 de pasageri pana la sfarsitul lui 2010. "Cipru a constituit o piata strategica pentru Blue Air inca de la inaugurarea acestei destinatii in 2008. Anul trecut, am acoperit 65% din segmentul zborurilor pe ruta Romania-Cipru", a declarat Gheorghe Racaru, directorul de strategie si dezvoltare al companiei. In cei doi ani, compania a inregistrat un grad mediu de ocupare de 80% pentru zborurile catre si dinspre Cipru.

Incepand cu 28 martie, pe langa zborurile operate de pe noua baza de la Larnaca, Blue Air va oferi in continuare zboruri pe rutele Pafos - Salonic si Pafos - Bucuresti. In prezent, doar compania Tarom mai opereaza zboruri zilnice inspre si dinspre Cipru de la Aeroportul "Henri Coanda".

Cei doua milioane de turisti care vin anual in Cipru au stimulat investitiile in infrastructura rutiera si aeroportuara. Lipsite de control asupra partii de nord aflate sub ocupatie turca, autoritatilor de la Nicosia nu le-a ramas decat sa intretina si sa profite pe cat posibil de farmecul monumentelor din regiunea sudica; UNESCO a inclus o parte din teritoriu in patrimoniul cultural mondial. Una pesta alta, Ciprul poate da lectii multora despre cum se face turism intr-o tara care reuseste sa atraga anual de doua ori mai multi turisti decat numarul total al populatiei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reportaj,
Cipru,
turism,
Mediterana,
Blue Air,
britanici
/analize/turism/reportaj-cipru-insula-care-da-lectii-despre-cum-se-face-turism-5914277
5914277
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.