La ce hoteluri stau strainii cand vin in Bucuresti (GALERIE FOTO)

Postat la 12 iulie 2010 277 afişări

Nimeni nu voia sa construiasca in 2007 sau 2008 hoteluri mai mici de 100 de camere. Consultantii din domeniu chiar se plangeau ca toti investitorii aveau doar planuri marete de hoteluri de zeci sau sute de camere de cel putin 4 sau 5 stele.

Calin Munteanu a vrut inca de la inceput sa clasifice hotelul la patru stele ("aveam doua avantaje competitive pentru asta: construisem camerele mari si eram bine situati, in centru"), dar investitia care a fost necesara pentru finisaje si amenajare a depasit ceea ce credea el initial despre un hotel de patru stele de 24 de camere: "A fost o investitie foarte mare pentru un hotel atat de mic", considera Munteanu, care estimeaza costul de constructie si echipare a camerelor la aproximativ 150.000 de euro fiecare.

Statisticile ultimilor ani arata ca o camera de hotel de doua stele costa aproximativ 30.000 de euro, una de trei stele 60.000 de euro, una de patru stele ajunge sau depaseste usor 100.000 de euro, iar una de cinci stele trece de cele mai multe ori 150.000 de euro.

Ce-a fost atat de scump la Christina nici proprietarul nu mai stie prea bine: ca mobilierul din restaurant si din camere a fost realizat pe o comanda speciala de Dupont, ca paturile sunt electrice si saltelele au costat peste o mie de euro bucata sau ca a montat panouri solare si centrala aferenta care ii asigura peste jumatate din necesarul de apa calda din hotel? Una peste alta, hotelul a costat cam 3,5 milioane de euro, iar Munteanu spune ca mai are de platit peste un milion la banci.

Bancile sunt si motivul pentru care Calin Munteanu nu se gandeste deocamdata la extindere - ar vrea intai sa treaca 2-3 ani pentru a termina de platit ratele, iar apoi s-ar putea gandi la al doilea hotel Christina. Deocamdata, modelul merge: "Profitabilitatea e buna, iar costurile sunt jumatate din incasari - fara a socoti ratele la banca", spune Munteanu, care practica la Christina un tarif mediu de 78 de euro pe noapte.

Despre ratele de ocupare, Munteanu estimeaza ca, din 3 noiembrie 2009, cand a deschis hotelul, a avut in fiecare noapte cel putin 20 de camere ocupate (din 24), inclusiv in weekend - in general, hotelierii din Bucuresti vorbesc despre grade diferite de ocupare in timpul saptamanii si in weekend, la sfarsit de saptamana cifrele mergand spre jumatate. Dincolo de faptul ca are hotelul plin in weekend, Munteanu e foarte incantat de faptul ca "95% dintre turistii care se cazeaza aici sunt straini, dar nu straini cu afaceri, ci tineri cu rucsacul in spate, care vin sa descopere Romania".

Faptul ca Munteanu se gandeste la profit net pentru 2010 poate parea ciudat, insa si cifrele anilor trecuti arata ca hotelurile mici au trecut mult mai bine si peste alte perioade mai dificile. Hotelurile mari din Bucuresti au incheiat 2009 si chiar 2008 cu pierderi: JW Marriott, Athenee Palace Hilton sau Howard Johnson Grand Plaza au avut pierderi nete la sfarsitul lui 2008, an considerat inca destul de bun fata de 2009. Tot in 2008 insa, incheiau anul pe plus Carol Parc Hotel sau Casa Capsa - cele doua hoteluri de cinci stele avand in comun numarul redus de camere, sub 30.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/la-ce-hoteluri-stau-strainii-cand-vin-in-bucuresti-galerie-foto-6530601
6530601
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.