Cum a ajuns un ghid turistic să conducă un business de 37 de milioane de euro pe an

Autor: Liviu Iancu Postat la 22 ianuarie 2013 4598 afişări

Absolvent de drept, fost ghid montan şi alpinist, îmbrăcat mai mereu în costum şi cravată, dar cu coadă, vorbind despre afaceri, dar şi despre filosofie, istorie, religie şi ezoterism, Cristian Pandel este o prezenţă insolită printre proprietarii de agenţii de turism. Citeşte cel puţin o carte pe săptămână, stă în fiecare zi o oră singur pentru a medita şi în acelaşi timp este lider pe cel mai riscant segment al turismului - zborurile charter.

CA PLANURI DE VIITOR ŞI-AR DORI MULT SĂ SE ÎNTOARCĂ LA TURISMUL INTERN, SĂ AIBĂ O CASĂ LA MUNTE ŞI SĂ CĂLĂTOREASCĂ. Probabil că undeva dupâ vârsta de 45-50 de ani o să înceapă să călătorească foarte mult, de plăcere, şi să vadă lumea, afirmă omul de afaceri. Vrea să aducă branduri de produs în România şi din acest an va lansa pe piaţă pachete externe pentru tineri sub 30 de ani, care se vor adresa doar celor care vor distracţie. Destinaţiile vor fi staţiunile de cluburi, printre care Ibiza, Zakynthos, Creta, Mikonos sau Mallorca. Tinerii vor merge cu chartere, vor sta mai mulţi în cameră, în vile şi pensiuni, şi pentru o săptămână de cazare cu zbor inclus şi mic dejun vor plăti între 200 şi 400 de euro. "Când am început să cresc, toată lumea din turism şi-a pus întrebări. Cine sunt, un tip ciudat, cu coadă, un rocker... Ce caută un rocker la costum, o ciudăţenie... Acum unii se tem de mine, nu ştiu cum să mă mănânce, dar cei mai mulţi au înţeles că sunt un om de cuvânt. Avem 110.000 de turişti pe an şi nu avem niciun contract cu statul, niciun contract pe fonduri europene şi niciun contract cu o firmă foarte mare, de care să depindem. Am crescut bucăţică cu bucăţică", spune Pandel, care adaugă că dacă cineva încearcă să îl păcălească, devine un rechin şi îl muşcă imediat. "Nu-mi plac lucrurile alunecoase. Prietenii mei adevăraţi sunt cei de pe munte, pentru care nu contează câţi bani ai. Sunt prieteni cu amintiri comune. Pe munte mănânci din aceeaşi cratiţă, dormi în cort, vine viscolul peste tine, apa... Pe munte, dacă nu eşti foarte serios, poate vii o dată, dar apoi renunţi. Cine merge pe munte are o latură spirituală şi sensibilă. Muntele te obligă să-ţi faci nod la şireturi, să cari, să-l ajuţi pe celălalt... Nu poţi să fii o lepră."

În rest, cât ar fi de ocupat, o oră pe zi îşi face timp şi pentru el. A citit undeva în urmă cu 15 ani un sfat pe care îl aplică şi acum. În fiecare zi, oricât de aglomerată ar fi, stă o oră singur în biroul lui sau altundeva. Mănâncă sau beau o cafea singur, nu răspunde la telefon şi se gândeşte la orice. Spune că îi vin "o grămadă de idei" după ce i se aşază gândurile în acea oră. Cu un an în urmă a avut o discuţie cu cineva, care voia să-i cumpere agenţia, dar oferta nu l-a tentat prea tare. Crede însă că după ce va ajunge la o maturitate pe care nu o are nimeni pe piaţă va vinde compania. După o eventuală vânzare nu s-ar pensiona, ci ar intra în domeniul hotelier. Cât valoreză acum grupul pe care l-a creat? Pandel evită să dea o cifră. "Nu poate fi cuantificat Christian Tour. A crescut în 16 ani, de la 21 la 37 de ani, cei mai frumoşi ani din viaţa mea. Dar am făcut ceva ce mi-a plăcut extrem de mult. M-am distrat. E tinereţea mea."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/cum-a-ajuns-un-ghid-turistic-sa-conduca-un-business-de-37-de-milioane-de-euro-pe-an-10515892
10515892
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.