Cine e românul care a cucerit Africa - GALERIE FOTO

Autor: Carol Dan Postat la 16 decembrie 2011 1253 afişări

Dacă, români fiind, v-aţi săturat de Europa, mergeţi în Africa. De ce? Pentru că românii sunt consideraţi “popor prieten”, care nu discriminează din cauza culorii pielii. Cel puţin aşa mi-a spus un vânzător, pe o stradă din Dakar.

Dar nu toţi vânzătorii aşteaptă să vină clienţii. Alţii, pe care tentaţia de a-i numi bişniţari e mare, se apropie insidios de tine pe stradă, şi-ţi pun în mână un pacheţel de hârtie. De cele două ori în care mi s-a întâmplat asta, în pacheţel am găsit prima dată doi cercei, prezumtiv de aur, şi un inel.

"C'est un cadeau, mon ami", spune vânzătorul. "Nu trebuie să-mi dai nimic, dar accept euro sau dolari", spune el, urmărindu-te peste tot.

În Dakar, la restaurante care seamănă cu cele din Vama Veche, o masă relativ consistentă la un restaurant care-şi acceptă limitele costă în medie 12-15 dolari. Nu trebuie date la o parte berile La Gazelle, Flag sau Castel. La fel, nici berea Super Bock, pe care am băut-o la o pensiune din mijlocul insulei Santiago din Capul Verde.

Ce ar trebui să ştie afaceriştii români care vor să investească în Africa? O spune ministrul energiei din Dakar: "Dacă vreţi finanţare, nu avem, pentru că resursele noastre bugetare sunt mici. Când vin aici, companiile chineze nu vorbesc de finanţare. Dacă vreţi să faceţi afaceri în Africa, faceţi precum chinezii: nu cereţi bani". Parcă nu mai e aşa de atractiv, nu?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reportaj,
Africa
/analize/turism/cine-e-romanul-care-a-cucerit-africa-galerie-foto-9052635
9052635
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.