Primii vestitori ai iesirii din recesiune - transportatorii

Autor: Alecu Postat la 20 iulie 2011 141 afişări

Se spune ca afacerile transportatorilor sunt un foarte bun barometru care arata cu cateva luni in avans evolutia economiei unei tari. Daca flotele de camioane si comenzile pe care le au transportatorii incep sa semene cu cele din 2008, ce ar trebui sa intelegem din asta?

Cei care au pariat pe industria auto si implicit pe Dacia au avut de castigat in ultimii ani, in conditiile in care productia si mai ales exporturile producatorului au inregistrat cresteri accelerate. "Din 2008, Gefco Romania a transportat peste 290.000 de vehicule pentru Dacia pe calea ferata, sosea si pe mare, atat la export, cat si pe piata locala", a spus Cristophe De-Korver, directorul general al Gefco. Spre comparatie, Dacia a produs de la inceputul lui 2008 si pana la mijlocul acestui an peste 1 milion de masini, din care aproape o treime au fost transportate de Gefco. Oficialii companiei franceze nu au vrut insa sa spuna cat reprezinta businessul Dacia din totalul activitatii Gefco. Cresterea din acest an ar veni in conditiile in care Gefco si-a majorat businessul anul trecut la 33 milioane de euro de la 23 de milioane de euro in 2009. Pentru anul acesta, seful Gefco se asteapta la o crestere tot de doua cifre a afacerilor, intre 10 si 20%, pana la o valoare intre 36 si 40 milioane de euro.

Potentialul de crestere a transporturilor nu vine insa numai din rutier, ci si din feroviar. "Inca de anul trecut, tot mai multe companii din industrie au luat in calcul transportul pe calea ferata nu numai ca o modalitate alternativa de transport, ci ca o modalitate competitiva si de incredere, avand in vedere capacitatea", a spus Cristophe De-Korver. In ceea ce priveste transportul rutier, francezii apreciaza faptul ca lucrarile de infrastructura evolueaza intr-un ritm pozitiv pe masura ce s-au demarat lucrari pe mai multe tronsoane de autostrazi, dar, chiar si in aceste conditii, viitoarele autostrazi de pe coridorul patru european sunt in continuare mai mult pe hartie decat in realitate.

Piata vehiculelor comerciale a inregistrat o crestere de aproape 8% in primele cinci luni ale acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Astfel, in intervalul inanuarie-mai din acest an s-au vandut peste 4.900 de utilitare, fata de 4.500 in perioada similara a anului trecut. Cea mai mare crestere s-a resimtit pe segmentul utilitarelor usoare, de sub 3,5 tone, care au accelerat cu 16% la peste 4.100 de unitati. Pe de alta parte, celelalte segmente de utilitare au inregistrat un declin care a inceput de la 14% in cazul utilitarelor intre 3,5 si 6 tone si a mers pana la 25% in cazul camioanelor grele de peste 18 tone, la un nivel de 440 de unitati. Anul trecut, pe piata locala s-au vandut aproape 1.900 de camioane de peste 18 tone, potrivit statisticilor APIA.

In ceea ce priveste cresterea numarului firmelor de transport, Mihai Dugaesescu, cel care controleaza compania de transport Dumagas in proportie de 49,99% (restul actiunilor fiind detinute de fondul britanic de private equity Bancroft) este de parere ca "sunt multi cei care au dat faliment in anii anteriori, iar acum si-au facut firme noi. Este greu sa-ti dai seama de unde vine toata aceasta crestere". De la inceputul anului Dumagas, prima companie locala de transport care a semnat un contract cu Ford Romania, a achizitionat 100 de camioane noi, atat pentru a extinde flota la aproximativ 600 de camioane, cat si pentru a inlocui utilitare mai vechi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/transporturi/primii-vestitori-ai-iesirii-din-recesiune-transportatorii-8503685
8503685
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.