Visul românesc trăit chiar în Londra, capitala financiară a lumii

Autor: Roxana Pricop Postat la 11 septembrie 2012 2493 afişări

Cele câteva sute de finanţişti români care lucrează în City-ul londonez trăiesc zi de zi visul oricărui tânăr care şi-a ros coatele pe băncile unei facultăţi cu specific economic, pentru care satisfacţia în carieră e dependentă de conectarea la adrenalina pieţelor financiare şi de reputaţia de a lucra pentru clienţi care au sute şi chiar miliarde de lire sterline în portofoliu. Iar paycheck-ul lunar cu trei sau chiar patru zerouri ce poartă antetul uneia dintre marile bănci de investiţii nu poate decât să facă şi mai frumos visul împlinit al românilor din capitala financiară a lumii.

România este prea puţin cunoscută la Londra. Aflat într-o vizită de câteva zile la Bucureşti, Mark Boleat, preşedintele Comitetului pentru Politici şi Resurse al City of London, a mărturisit că a fost foarte plăcut surprins. "Nu este o ţară despre care să ştim foarte multe pe cât am dori. Am vrea pe termen lung să vedem instituţii româneşti în City of London, ştim că avem mulţi români în City şi ne-am întâlnit cu ei în timpul afacerilor noastre", a declarat oficialul britanic, invitat să deschidă şedinţa de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cele câteva sute de români din City sunt un vector de imagine mai puternic decât orice campanie de promovare a ţării. Numărul lor a crescut puternic în ultimul deceniu, de la câteva zeci la câteva sute, graţie aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, care a făcut mai uşor accesul tinerilor la educaţie şi la universităţile de renume din Regat, dar şi dezvoltării puternice pe care a cunoscut-o industria serviciilor financiare în anii dinaintea declanşării crizei financiare.

"Acum totul s-a schimbat faţă de cum era înainte de criză, va trebui să ne obişnuim cu noul normal", este de părere o româncă, care lucrează ca analist pentru Barclays. Guvernul britanic vrea o separare între băncile comerciale şi cele de investiţii, în timp ce liderii Uniunii Europene au în plan să introducă taxa pe tranzacţiile financiare. Acestea sunt doar două veşti proaste pentru bancherii din City, presaţi de miile de disponibilizări pe care continuă să le facă în acest an grupurile financiare.

În 2011 firmele de servicii financiare din Marea Britanie au tăiat 58.000 de locuri de muncă, potrivit datelor publicate de Bloomberg, reprezentând 45% din totalul concedierilor făcute de băncile vest-europene. Ponderea serviciilor financiare în PIB-ul Regatului Unit a scăzut la 8,9% în 2010. Astfel că unii bancheri români încep să se întoarcă acasă. Un exemplu recent este cel al lui Florin Vasilică, reprezentant al generaţiei de tineri bancheri care şi-au construit o carieră în City-ul londonez la începutul anilor 2000. El s-a întors în România pe un post de şef al echipei de asistenţă în tranzacţii la Ernst & Young, una dintre cele patru mari firme internaţionale de audit şi consultanţă. Florin Vasilică nu a găsit loc în băncile locale, unde segmentul de investment banking e puţin dezvoltat. El a lucrat în ultimii şase ani pentru gigantul american Merrill Lynch, ultima poziţie fiind cea de head of investment banking pentru Europa de Sud-Est.

Restructurările dure prin care trec giganţi ca JP Morgan şi Merrill Lynch i-ar putea stimula pe bancherii români de la Londra să ia în calcul job-uri la Bucureşti de unde să contribuie la dezvoltarea pieţei locale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
londra,
angajati,
bancheri,
corporatie
/analize/servicii-financiare/visul-romanesc-trait-chiar-in-londra-capitala-financiara-a-lumii-10035868
10035868
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.