Visul românesc trăit chiar în Londra, capitala financiară a lumii

Autor: Roxana Pricop Postat la 11 septembrie 2012 2493 afişări

Cele câteva sute de finanţişti români care lucrează în City-ul londonez trăiesc zi de zi visul oricărui tânăr care şi-a ros coatele pe băncile unei facultăţi cu specific economic, pentru care satisfacţia în carieră e dependentă de conectarea la adrenalina pieţelor financiare şi de reputaţia de a lucra pentru clienţi care au sute şi chiar miliarde de lire sterline în portofoliu. Iar paycheck-ul lunar cu trei sau chiar patru zerouri ce poartă antetul uneia dintre marile bănci de investiţii nu poate decât să facă şi mai frumos visul împlinit al românilor din capitala financiară a lumii.

După ce a absolvit în 2009 cursurile Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE, Alexandru a urmat un master de doi ani în finanţe şi investiţii la Rotterdam School of Management din cadrul Universităţii Erasmus din Olanda. După un stagiu de practică de câteva luni la o firmă de servicii financiare din Amsterdam, Alexandru a fost acceptat pentru un internship la Nomura, banca pentru care lucrează şi astăzi ca analist. "Viaţa în the City e super random («la întâm-plare») şi nu ştii când sau dacă ai de lucru şi până la ce oră, mai ales în investment banking. Ziua de muncă începe la opt dimineaţa şi se termină uneori la şapte seara, dar poţi avea întâlniri cu clienţi şi la ora nouă seara, cum mi s-a întâmplat recent", mărturiseşte Alexandru.

Nu crede că lucrează prea mult. Unii ar spune altfel, de exemplu tinerii din Bucureşti pe care ora nouă seara îi prinde la vreuna dintre terasele din centrul vechi, povestind cu prietenii, şi nu într-o sală de şedinţe prezentând rapoarte şi discutând despre PER-uri sau target price-uri cu managerii fondurilor de investiţii.

Drept argument, Alexandru Moraru spune că cei din diviziile de trading au zile în care lucrează non-stop: încep dimineaţa devreme, când se deschid bursele din Asia, continuă pe parcursul zilei, când se tranzacţionează în Europa, şi termină noaptea târziu, când se închide bursa americană. Însă şi veniturile salariale ale acestora sunt mult mai mari. Nu vrea să dea prea multe detalii despre cât câştigă, spune că are un salariu de "câteva mii de lire sterline". Veniturile salariale au fost cea mai puternică atracţie pentru Mihai, bancher la Rothschild, cel mai mare grup financiar din lume, care recent şi-a unit forţele cu gigantul american Rockefeller, al doilea cel mai cunoscut nume din industria de wealth management.

"Salariile depind de performanţa individuală şi de funcţia pe care o deţii în instituţie. Ca director, te poţi aştepta să câştigi 200-300.0000 de lire sterline pe an, din care jumătate reprezintă salariul, jumătate sunt bonusuri. Însă salariile variază destul de mult de la o bancă la alta", spune bancherul.

"Cei care au terminat facultatea cred că ajung să câştige 30-35.000 de lire sterline pe an. Cei cu master, MBA, cred că ajung pe la 40-50.000 de lire sterline, iar salariile cresc şi mai mult pentru cei cu mai multă experienţă", spune Ozana Giuşcă, proprietar al firmei de consultanţă Bridge Point Consulting, înfiinţată în urmă cu opt ani. Ozana a absolvit în 1996 cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale, ASE, şi are un MBA în Finanţe la Cass Business School din Londra, printre cele mai prestigioase şcoli de business din lume. De la Londra, prin firma de consultanţă pe care o conduce, Ozana se implică în dezvoltarea de proiecte pentru antreprenori şi acordă sprijin pentru companiile care vor să se dezvolte în România sau care au deja afaceri în ţară.

Întrebată despre ce ar vrea se schimbe în România pentru a se întoarce acasă, Corina Painter, avocat la Bank of Tokyo-Mitsubishi, răspunde că ar dori să aibă "încrederea că poţi reuşi prin propriile merite, aşa cum am făcut noi când am venit în Marea Britanie şi am pornit de la zero". Corina a absolvit în 1990 Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti şi cursuri de specializare la College of Law din Londra. Din 2000 până în 2007 a lucrat ca avocat specializat în project finance la firma de avocatură Linklaters.

Despre recunoaşterea meritelor personale vorbeşte şi Ozana Giuşcă: "Vreau ca România să fie un mediu previzibil şi să aibă un sistem care să funcţioneze. Fără interpretări, fără intervenţii, fără favoruri personale. Să fie legi clare, reguli precise, care evident să fie respectate". Chiar dacă unii dintre ei nu au de gând să se întoarcă prea curând acasă, românii din City nu au uitat de unde au plecat şi promovează România ca destinaţie de investiţii. Un astfel de obiectiv îl are Romanian Business Club, fondat în 2000, care are în prezent şaizeci de membri, în mare parte antreprenori care au lucrat pentru marile bănci sau firme de avocatură. Clubul organizează seminarii, prezentări, evenimente de networking la care participă oficiali şi diplomaţi românii, omologii lor britanici, dar şi bancheri, cu scopul de a transmite un mesaj pozitiv despre România şi despre comunitatea de profesionişti români din City.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
londra,
angajati,
bancheri,
corporatie
/analize/servicii-financiare/visul-romanesc-trait-chiar-in-londra-capitala-financiara-a-lumii-10035868
10035868
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.