Şeful BCR vorbeşte despre ultimul an de anormalitate al băncii pe care o conduce

Autor: Iuliana Roibu Postat la 14 octombrie 2014 664 afişări

Venit de un an şi jumătate la conducerea BCR, Tomas Spurny estimează că va scăpa în acest an de mai bine de un sfert din portofoliul de credite neperformante şi se va putea concentra din 2015 pe partea luminoasă a economiei.

Chiar dacă îşi va scădea portofoliul de credite neperformante cu 2–2,5 miliarde lei, Tomas Spurny spune că banca nu va avea capacitatea de a creşte cu alte 2,5 miliarde de lei: „Capacitatea de creştere este mult mai mică, deoarece piaţa creditelor de consum a scăzut cu 7%, iar piaţa în general a scăzut cu aproape 3%. Aşadar, oamenii împrumută mai puţin pentru consum şi singura parte a pieţei care creşte este cea  a finanţărilor rezidenţiale. Această creştere nu este însă suficientă pentru a acoperi scăderea din zona de consum“. Portofoliul de retail al BCR este dominat de ipoteci, împărţite între locuinţe în care clienţii locuiesc (între 60 şi 70% din portofoliu) şi ipoteci luate în anii anteriori de oameni care au speculat domeniul real estate. Tomas Spurny spune că vede o creştere a cererii pentru proprietăţi rezidenţiale, dar băncile sunt în continuare precaute, „deoarece trebuie să urmărim cu atenţie capacitatea potenţialilor clienţi de a plăti ratele“: „Activitatea noastră de creditare e mai puternică acum. Dar creditele noi pe care le iau companiile şi persoanele fizice nu sunt destul de mari pentru a contrabalansa efectele negative pe care creditele neperformante le au asupra balanţelor băncilor“.

În acest context, în 2015 piaţa nu va creşte, crede Tomas Spurny, pentru că toată piaţa trebuie să îşi rezolve întâi problema creditelor neperformante. „Dacă reduci 20% din piaţa de neperformante, înseamnă o reducere de magnitudinea a 10 miliarde de lei. Piaţa existentă acum nu poate absorbi într-un timp atât de scurt 10 miliarde lei. Aşa că, deşi băncile accelerează reducerea creditelor neperformante, vom vedea o scădere a pieţei de ansamblu, dar de asemenea vom vedea o rată mai bună a creditelor neperformante, deoarece să sperăm că vor fi mai puţine, iar sectorul bancar va creşte din punct de vedere calitativ. Eu numesc asta împăcare cu trecutul“.

Chiar dacă nu va fi un an de plusuri, Spurny vorbeşte despre 2015 ca despre un an în care activitatea băncii se va concentra pe intermediere financiară mai mult decât pe reducerea pierderilor: „Sunt absolut convins că 2015 va fi un an normal. Nu va fi aşa doar în cazul în care vor mai fi nişte şocuri şi pierderi adiţionale vor apărea în sistem, altfel vom avea un an bun, poate vom vedea şi creşterea PIB şi reînceperea creşterii creditării în ţară. Pentru doi-trei ani, nu văd o creştere nominală a bazei de credite în ţară, dar văd o creştere a calităţii şi o revenire a ritmului normal. Vorbim despre numărătoarea inversă către revenire“.

În drumul către revenire, spune că plănuieşte să îşi facă şi el norma la ghişeu – vrea doar să îşi îmbunătăţească româna şi să nu anunţe din timp locul unde va merge: „Vreau să merg într-un loc frumos din România, dar nu pot să anunţ locaţia în interviu pentru că ar spăla geamurile şi s-ar pregăti prea mult, dar da, vreau să petrec şi eu cinci zile într-o sucursală“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/seful-bcr-vorbeste-despre-ultimul-an-de-anormalitate-al-bancii-pe-care-o-conduce-13382815
13382815
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.