Piata de asigurari isi revine

Postat la 22 februarie 2010 35 afişări

Dupa cinci ani de crestere continua, in 2009 asiguratorii au avut parte de prima scadere. In cel mai bun caz, anul acesta vor ajunge la nivelul din 2008 – cel mai bun an de pana acum pentru jucatorii din piata. Dar cea mai grea lupta va fi pentru recastigarea increderii.

Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata, este de parere ca rezultatele ar putea fi chiar mai bune de atat, daca s-ar acorda facilitati fiscale, asa cum se intampla in afara. In momentul de fata, majoritatea tarilor din regiune (Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Slovacia, Cehia) acorda deductibilitate fiscala pentru asigurarile de viata, iar rezultatele au aparut inca din primii ani de la introducere. "Va pot da doar exemplul Ungariei si Greciei. Dupa primul an de la introducerea deductibilitatii, piata a crescut cu 44%, respectiv 31%, iar dupa al doilea, cu 17%, respectiv 32%", spune Coman, care crede ca rezultate similare ar aparea si pe piata din Romania, in cazul in care clientii ar beneficia de acest avantaj.

Practic, introducerea deductibilitatii ar fi stimulentul extern de care piata are nevoie pentru sustinerea cresterii din anii urmatori. Coman subliniaza faptul ca si in anii trecuti tot factorii externi au influentat evolutia pietei asigurarilor de viata. Spre exemplu, perioada 2000-2002, cand au fost inregistrate dublari ale pietei, a stat sub influenta introducerii deductibilitatii pentru produsele de grup, iar perioada 2003-2006 a avut cresteri venite de pe urma dezvoltarii canalului bancassurance. In 2007 si 2008 campaniile pentru promovarea pensiilor private au adus in atentia publicului companiile de asigurari, generand noi evolutii.

De altfel, Cornelia Coman, care este si vicepresedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), a anuntat ca membrii UNSAR se vor intalni saptamana aceasta pentru a finaliza o scrisoare privind introducerea deductibilitatii fiscale pe segmentul asigurarilor de viata, pe care o vor trimite catre Ministerul de Finante, Ministerul Muncii si Guvern in a doua saptamana a lunii martie. In aceasta scrisoare, asiguratorii vor propune autoritatilor un stimulent fiscal pentru asigurarile de viata in valoare de 400 de euro pe an, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. In esenta, principiul este similar deductibilitatii din sistemul pensiilor private facultative.

Potrivit datelor Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor, anul 2009 s-a incheiat cu un volum al primelor brute subscrise de 1.189 de milioane de lei, in scadere fata de 2008, cand s-au inregistrat prime brute in valoare de 1.315 milioane de lei. Dincolo de faptul ca avem de-a face cu un efect direct al crizei, asiguratorii mai gasesc o explicatie pentru aceste rezultate: romanii nu sunt suficient de familiarizati cu aceste produse si nici nu au destula incredere in companiile de profil.

Cu toate acestea, 63% dintre participantii unui studiu realizat recent de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie au raspuns ca detin o polita de asigurare (sigur, aici intra si posesorii de polite RCA, care ridica semnificativ ponderea), iar dintre acestia, doar 13% au incheiat o polita in ultimele trei luni. Cei mai multi (44%) au incheiat ultima asigurare de viata sau de sanatate cu mai mult de un an in urma, iar 6% in ultima jumatate de an.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/analize/servicii-financiare/piata-de-asigurari-isi-revine-5588283
5588283
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.